İstanbul'un suyu yüzde 33'e düştü; İSKİ çözüm önerilerini sıraladı

İstanbul'un suyu yüzde 33'e düştü; İSKİ çözüm önerilerini sıraladı
İSKİ, şehirlilerine, hem su sarfiyatını azaltacak hem de aile bütçesine katkı sağlayacak tasarruf önerilerinde bulundu.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yapılan açıklamada, İstanbul’da bu yaz aşırı kurak bir dönem yaşandığı vurgulanırken, su arzının devamlılığı için kullanım alışkanlıklarının değiştirilerek suyun dikkatli harcanmasının önem taşıdığı belirtildi.

Kenti besleyen barajlardaki doluluk oranının yüzde 33 seviyelerine kadar düştüğünün belirtildiği açıklamada, İSKİ’nin hem su sarfiyatını azaltacak hem de aile bütçesine katkı sağlayacak su tasarrufu önerilerine yer verildi.

Sızdıran musluğun israfı 700 litre

Evdeki su sarfiyatının yüzde 70’inin tuvalet ve banyoda harcandığının vurgulandığı bilgilendirmede, damlatan muslukların tamir ettirilmesiyle yılda ortalama 6 ton suyun boşa akmasının önleneceği ifade edildi.

Sızdıran bir tuvalet rezervuarının günde 700 litreye kadar su sarfiyatına sebep olabileceği vurgulanan açıklamada, öneriler şöyle sıralandı:

- Mümkünse tuvalet rezervuarlarınızı daha küçük hacimlilerle değiştirin.
- Banyoda geçirdiğiniz süreyi 1 dakika kısaltın, yılda ortalama 16 ton suyu kurtarın.
- Duş esnasında sabunlanırken suyu açık bırakmayın.
- El ve yüz yıkarken ya da tıraş olurken musluğu açık bırakmayın.
- Musluk sürekli açık bir şekilde elinizi yıkarsanız suyun 75’inin boşa gittiğini unutmayın.
- Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam doldurmadan çalıştırmayın. Bulaşıklarınızı elde değil makinede yıkayın, her yıkamada 110 litre suyun boşa harcanmasına engel olun. Çamaşırlarınızı elde değil makinede yıkayın, yılda ortalama 9 ton su tasarrufu sağlayın. Sebze ve meyveleri akan suda değil bir kap içinde yıkayın. (Kısa Dalga)

Gündem