İşte kışın gelmemesinin nedeni: Hava fenomeni La Nina nedir?
Türkiye, kurak bir kış yaşıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Son 52 yılın en sıcak aralık ayını yaşadık. Yağışlar ciddi oranda azaldı. Bu tablo umut vermiyor" dedi.
Yağışsız kış barajları da vurdi. İstanbul’un barajlarında doluluk oranı son 10 yılın en düşük ikinci seviyesine geriledi. Alibeyköy barajındaki su oranı yüzde 18.29’da düştü ki bu da son 10 yılın en düşük oranı demek.
Bu durum Avrupa'da da pek farklı değil. Metereologlar, Almanya için hemen her gün yeni bir sıcaklık rekoru bildirirken insan kaynaklı iklim değişikliğinin, bu sonucu beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor.
Kayak tesisleri kapandı
VOA'da Cem Dalaman'ın haberine göre Almanya’nın birçok eyaletinde, Noel ve yılbaşı tatilinden yararlanıp, kayak yapmaya gidenler tam bir hayal kırıklığı yaşıyor. Sadece Almanya’da değil, komşu ülkeler Avusturya, İsviçre ve Çekya‘daki kayak merkezlerinin büyük bölümü, karsız kaldıkları için hizmetlerini durdurmuş durumda.
Deniz seviyesinden 1100 metre yükseklikteki konumu nedeniyle kar açısından güvenli sayılan Miesbach bölgesindeki Spitzingsee'de de Cuma günü on pistten sadece ikisi açıktı.
Avusturya ve İsviçre Alpleri‘nde, özellikle 2000 metrenin altındaki kayak merkezlerinde erime nedeniyle doğal kar bulunan pist kalmadığı belirtiliyor.
En sıcak ocak
Avrupa'nın çok sayıda ülkesinde yılın ilk günleri en sıcak Ocak ayı olarak kayıtlara geçti. Sıcaklıklar Fransa'dan Batı Rusya'ya kadar normalin 10 ila 20 santigrat derece üzerine çıkarken Polonya’nın başkenti Varşova’da sıcaklık, 18,9, İspanya’nın Bilbao kentinde ise 25,1 olarak ölçüldü.
Hollanda, Letonya, Macaristan, Romanya, Danimarka ve Belarus’da da aylık ve günlük sıcaklık rekoru kırıldı. Metereologlar, Kuzeydoğudan gelen kutup havası nedeniyle Avrupa'da sıcaklığın azalabileceğini, ancak kıtanın büyük bölümünde en az 10 Ocak'a kadar normalin üzerinde sıcaklıklar ve çok az yağış beklendiğini bildiriyor.
Avrupa iklimini olumsuz etkileyen olay ise, Pasifik’te etkili olan hava fenomeni La Nina’nın sona ermesi. La Nina geçen yıllarda kıyılardaki sıcak suyu açıklara doğru iterken, dipteki soğuk su daha çok ortaya çıkmıştı. Ancak şimdi Ekvator bölgesinde deniz suyu yüzey sıcaklığının ortalamanın altına düşmesi, Avrupa’yı kapsayan kuzey bölgelerde yağışların azalmasına ve sıcaklığın yükselmesine neden oluyor.
Nedir bu La Nina?
La Nina, Pasifik Okyanusu'nun ekvatoral bandındaki okyanus sıcaklıklarındaki değişikliklerin bir sonucu olarak birkaç yılda bir meydana gelen karmaşık bir hava durumu modelidir. La Nina, pasifik okyanusu üzerinde etkili olan bir hava akımına verilen ad olarak adlandırılabilir.
La Nina döneminde, Orta Pasifik Okyanusu'nun doğu ekvator kısmındaki deniz yüzeyi sıcaklığı normalden 3–5 °C (5,4–9 °F) daha düşük olacaktır. La Nina'nın ortaya çıkışı genellikle beş aydan uzun sürer. El Niño ve La Niña, dünyadaki hava değişikliklerinin göstergesi olabilir.
Bir La Nina yılı boyunca, kış sıcaklıkları Güney'de normalden daha sıcak ve Kuzey'de normalden daha soğuktur. La Nina ayrıca daha şiddetli bir kasırga mevsimine de yol açabilir. La Nina sırasında, Pasifik kıyılarındaki sular daha soğuktur ve normalden daha fazla besin içerir.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.