İstilacı İsrail sazanı ile savaşta yeni cephe talebi

İstilacı İsrail sazanı ile savaşta yeni cephe talebi
Karadenizli balıkçılar, ağlara ve diğer balık türlerine zarar veren “İslitacı İsrail sazanı ile daha etkin mücadele etmek için” av sahalarının genişletilmesini istedi

Karadeniz’de tespit edilen 26 istilacı türden biri olan, Kızılırmak Deltası’ndaki sulak alanlarda ekosisteme zarar veren ve bakanlık destekli avı süren İsrail sazanının popülasyonu azaltılmaya çalışılıyor. Yıllık 3 ton dolayında avlanan ve sulak alana yayılan türle etkin mücadele için av sahasının genişletilmesi istendi.

Samsun Sınırlı Sorumlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanvekili Mehmet Tekür, İsrail sazanının ağlara zarar verdiğini belirterek Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, avlanma alanlarının genişletilmesi taleplerinin gerekçelerini şöyle anlattı:

“Ağlarımızı 1- 1,5 sene kullanabilirken, şimdilerde 1- 1,5 ayda telef oluyor. Bakanlığımızın hibe desteği oldu. Bu hibe ile buzhane ve bin çift balık tuzağı yardımı yapıldı, 2 bin metre üzerinde ağ dağıtıldı. Yıllık ortalama 3 ton civarında İsrail sazanı yakalıyoruz. Hem ekonomiye katkı oluyor hem de göllerimizi temizliyoruz. Bu türün sazan balığına çok büyük zararı oldu. Sazanın havyar atma döneminde yumurtasını yiyip kendi yumurtasını bıraktı. Kendi yumurtası ile sazan türünün erkeğiyle çiftleştirerek bir azman tür meydana geldi. Bakanlık desteği ile yapılan mücadeleyle istilacı tür azalmaya başladı. Artık büyümesine fırsat vermemeye başladık. Ancak bu deltada avcılık yapmadığımız alanlar var. Su yükseldiğinde İsrail sazanı o bölgelere gittiğinden avlayamıyoruz. Bu alanlarda avcılık yapamadığımız için bu türü yüzde 100 bitirme şansımız yok. O alanlarda da avlanmalıyız.”

Gündem