İsveç ve Finlandiya ile görüşmelerin arka planında neler yaşandı?

İsveç ve Finlandiya ile görüşmelerin arka planında neler yaşandı?
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri üzerine Türkiye'de yapılan müzakerelerde ilerleme kaydedilmediği belirtildi. Diplomatlar, görüşmelerde yaşananları Reuters'a anlattı.

Türkiye'nin NATO üyeliklerine itiraz ederek bazı şartlar öne sürdüğü İsveç ve Finlandiya ile çarşamba günü Ankara'da yapılan görüşmelerin arka planında yaşananlar sızdırıldı. Reuters ajansına konuşan kaynaklar, beş saat süren müzakerelerde çok az ilerleme kaydedildiğini söyledi. Türkiye'nin talepleri konusunda somut adım atılması için bastırdığı, bir sonraki görüşmenin ne zaman yapılacağının da belli olmadığı belirtiliyor.

'TÜRKİYE, VERİLEN SÖZLERİN RESMİLEŞMESİNİ BEKLİYOR'

Reuters'a konuşan üst düzey bir Türkiyeli yetkili "Bu kolay bir süreç değil" derken, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'da Türkiye'nin desteğini kazanmak için 'zorlu adımlar' atması gerektiğini söyledi. Yetkili, "Daha fazla müzakere yapılacak. Fakat bir tarih yakın görünmüyor" dedi. İsveç ve Finlandiya'nın görüşmelerde verdiği bazı sözlerin resmi ihale getirilmesi gerektiğini belirten yetkili, Türkiye'nin bu iki ülkede yaşadığını belirttiği PKK üyelerine dair kanıtlar sunduğunu da anlattı.

'MADRİD ZİRVESİ ÖNCESİ DESTEK ZOR'

Bir diğer kaynak da, açık bir ilerleme kaydedilmediğini ve görüşmelerin bir takvim belirlenmeden son bulduğunu söyledi. Kaynak, 29-30 Haziran'da İspanya'nın başkenti Madrid'de yapılacak NATO zirvesine kadar Türkiye'nin desteğinin kazanılmayabileceğini belirtti. Kaynak, Türkiyeli yetkililerin görüşmelerde bazı kişilerin iade edilmesi talebini yeniden gündeme getirdiğini ve 'bir anlaşma için yol haritası üzerinde uzlaşmaya aceleleri yokmuş gibi göründüğünü' söyledi.

Üçüncü bir kaynak da, Türkiyeli yetkililerin Madrid zirvesi öncesinde uzlaşma ihtimalini düşük gördüğü yorumu yaptı.

NE OLMUŞTU?

Soğuk Savaş boyunca tarafsız bir politika izleyerek NATO'ya katılmayan Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından üyelik kararı almıştı. Bir ülkenin NATO'ya üye olması için 30 müttefikin tamamının onayı gerekirken, İsveç ve Finlandiya'nın Batı blokunu memnun eden bu kararına Türkiye'den itiraz gelmişti.

Ankara, bu ülkelerde yaşadığını savunduğu PKK üyelerinin iadesini ve Suriye'deki operasyonlar nedeniyle 2019'da getirilen silah ambargolarının kaldırılmasını talep etmişti.

İsveç ise 'terör yuvası' suçlamalarını reddetmiş, AB'nin terör listelerinde yer almayan herhangi bir ismin iadesinin mümkün olmadığını vurgulamıştı. (Kısa Dalga)

Gündem