İsviçreli ilaç firması Türkiye’den çekildi: Organ nakli ilacı artık bulunamayacak

İsviçreli ilaç firması Türkiye’den çekildi: Organ nakli ilacı artık bulunamayacak
İsviçre kökenli çok uluslu ilaç firmasının organ nakli hastalarında kullanılan ilacını artık Türkiye’ye getirmeyeceğini ilan ettiğini belirten TEİS Genel Başkanı Saydan, “Hayati öneme sahip ilaç, piyasadan sessizce kaybolan diğer ilaçlar gibi artık bulunmayacak” dedi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, organ nakli hastalarında kullanılan hayati önemdeki bir ilacın artık Türkiye’de satılmayacağını açıkladı.

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, “İsviçre kökenli çok uluslu ilaç firması organ nakli hastalarında kullanılan ilacını artık Türkiye’ye getirmeyeceğini ilan etti. ‘Mikofenolat mofetil’ etken maddeli ilacın Türkiye'deki ticari faaliyetini 31.08.2023 tarihi itibariyle sona erdirdi. Mikofenolat mofetil etken maddeli bu ilaç böbrek, kalp ve karaciğer nakli yapılan hastalarda akut organ reddini önlemek için kullanılmaktadır” dedi.

Saydan, 125 yıldır dünyada, 65 yıldır Türkiye’de ticari faaliyetlerini sürdüren firmanın sendikaya gönderdiği bilgilendirme yazısını da aktardı. Buna göre, firma şöyle diyor:

“Türkiye'de uygulanan temel fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarına bağlı olarak dünyada hastaların erişimine sunulan firmamızın yenilikçi çözüm ve tedavilerini, Türk hastaların kullanımına sunamamanın derin üzüntüsünü yaşarken piyasada var olan ilaçlarımızın da devamlılığı konusunda büyük endişe duyuyoruz.”

“Bulunamayan ilaç en pahalı ilaçtır”

Firmanın “mevcut fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarının uygulanabilirliğini sorguladığını” ifade eden Saydan, bulunamayan ilacın en pahalı ilaç olduğunu kaydetti.

“Bıçak kemiğe dayandı, ilaç yokluğu artıyor” diyen Saydan, şöyle devam etti:

“Sonuç olarak çok önemli bir organ nakli sonrası kullanılan, hayati öneme sahip ilaç, piyasadan sessizce kaybolan diğer ilaçlar gibi artık bulunmayacak. Önceki senelerde bu ilaç firmaları hekimlere ilaçlarını yazdırmaya çalışır, eczanelerimize gelerek kendi ilaçlarını anlatırlardı. Günümüzde ise biz ülkenizi terk ediyoruz, diyorlar. Yerli ilaç sanayimizin yükü ağırlaşıyor. Uzunca süredir yeni molekül tedavi edici ilaçlar da ancak özel ithal yoluyla ve neredeyse onlarca katı fazlasına tedarik ediliyor.

“İlaç sektörü, 2022 yılında döviz kurlarında ve maliyetlerde yaşanan hızlı artışlar karşısında Temmuz ve Aralık aylarında ilaç kurunda güncelleme yapılmasına rağmen ilaç sektörünün içinde bulunduğu mücadele şartları ağırlaşmış, sektör büyük kayıp yaşayarak reel değerde 2015 yılının da gerisinde kaldığını ifade etmektedir. Bu kapsamda ülkemiz için sadece ne olursa olsun tasarruf hedefleyen ilaç fiyat politikasından vazgeçilmesi ve ilaç kurunun yılda birden fazla kez güncellenerek reel kurla arasındaki farkın kapatılarak beklemeksizin uygulamaya alınması öncelikli olmalıdır.

“Düzenleme yapılmalı”

“SGK tarafından %41’lere hatta bazı durumlarda % 50’leri aşan oranlara varan iskontolara tabi olan sektör artan maliyetlere karşı yoğun bir düşük fiyat baskısı ile karşı karşıya. SGK tarafından izlenen ne olursa olsun tasarruf hedefleyen geri ödeme sistemi nedeniyle ülkemizde ilaç fiyatları sadece referans aldığımız Avrupa ülkelerinden değil, neredeyse hammadde ithal ettiğimiz Hindistan’dan bile daha düşük seviyeye geldi. Bu sürdürülebilir bir durum değil. İlaçların bulunabilir ve ulaşılabilir olması için bir an önce düzenleme yapılmalıdır.” (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Sağlık