İTO Başkanı Avdagiç: Kamu da fiyat artışlarında fedakârlık yapmalı

İTO Başkanı Avdagiç: Kamu da fiyat artışlarında fedakârlık yapmalı
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Avdagiç, zincir marketlerin fiyat dondurmaya gitmesinin son derece değerli olduğunu, ancak kamunun da fedakarlık göstermesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2023 yılının ilk meclis toplantısını dün yaptı.

İTO’dan yapılan açıklamaya göre; Başkan Şekib Avdagiç, meclis toplantısında enflasyonla mücadele ve iş dünyasının gündemindeki konulara ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Avdagiç, şunları söyledi:

"Zincir marketlerin birbiri ardına birçok üründe fiyat dondurmaya gitmesinin son derece değerli olduğuna inanıyoruz. Enflasyona karşı marketlerin başlattığı bu sorumlu ve fedakâr tutumun, tüm sektörlerimize örnek olmasını diliyoruz. Bu tepkinin, enflasyona karşı topyekûn bir mücadeleyi kalıcı kılmasını temenni ediyoruz.

"Enflasyonla mücadele için kamunun da yapacakları var. Kamunun da yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar üzerinden bütçe olanakları ölçüsünde fiyat artışlarından kaçınarak fedakârlık göstereceğine inanıyoruz. Ancak bu şekilde, yılın ilk yarısını yüzde 35-40, ikinci yarısını ise yüzde 20’nin altında bir enflasyonla kapatma şansını yakalayabiliriz."

"EYT'yi tazelenme fırsatı olarak görüyoruz"

Asgari ücret zammı ve EYT düzenlemesini iş barışı ve toplumsal refah açısından olumlu bulduklarını dile getiren Avdagiç, "Çalışanların enflasyon karşısında kaybettikleri alım gücü mutlaka korunmalı ve üstüne makul oranda da refah payı verilmeli. EYT’yi de çalışma hayatımız için bir tazelenme fırsatı olarak görüyoruz. Şirketlerimiz EYT’yi en uygun şekilde yürütürken, işlerin devamını sağlayıp üretimde sürdürülebilirliği temin edecek tedbirleri alacaktır" diye konuştu.

"Gelir vergisi dilimleri güncellenmeli"

Avdagiç, EYT’lilerin emeklilik tazminatlarıyla ilgili olarak işverene KGF desteği verilecek olmasını da memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Avdagiç, "Bununla birlikte, SGK sigorta primine esas kazanç üst sınırının da enflasyon oranında artırılması yönündeki beklentimiz sürüyor. SGK üst limiti son 5 yıla baktığınız zaman reel olarak yüzde 50’ye yakın artmış durumda. Aynı şekilde gelir vergisi dilimlerinin de son 6-7 yıldır yaşanan kayıpları giderecek şekilde güncellenmesi gerektiği görüşündeyiz" dedi.

"Konut için kamu-özel sektör, merkezi-yere yönetim işbirliğine gidilmeli"

Konut kampanyalarına da değinen Avdagiç, şöyle konuştu:

"Konut sahipliğini artırmak için, ‘kamu-özel sektör’ ve ‘merkezi yönetim-yerel yönetim’ iş birliklerinin yeniden gözden geçirilmeli ve yeni bir politika yaklaşımı geliştirilmesini yararlı görüyoruz. Alternatif politikalar kapsamında belli sayının üstünde istihdamı bulunan şirketlerin, çalışanlarına kooperatif modeli ile konut üretmelerinin teşvik edilmesinin, sorunun çözümüne katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, yerel yönetimlerin konut üretimi konusunda daha aktif görev alması sağlanabilir. Bir yandan yenileme, bir yandan da yeni inşa bölgeleri oluşturmak için uzun vadeli finansman modelleri geliştirilebilir. Bu ve benzeri konut edindirme yollarında çeşitlendirmeye gidilmesi ve alternatiflerin artırılması, soruna uzun vadeli kalıcı çözüm getirebileceği gibi, inşaat sektörünün iç ve dış konjonktürden etkilenmesini de asgari seviyeye indirebilir." (ANKA)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem