İYİ Parti kurultayı: Kazanan Müsavat Dervişoğlu
31 Mart yerel seçimlerinde Türkiye geneli belediye başkanlığında yüzde 3.76, il genel meclislerinde yüzde 4.59 oy alarak büyük hayal kırıklığı yaşayan İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı’nda yeni genel başkanını belirledi.
İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı’nda yapılan oylamanın ilk turunda Koray Aydın 472, Müsavat Dervişoğlu 370, Tolga Akalın 322 ve Günay Kodaz 2 oy aldı.
İkinci turda oy verme işleminden de sonuç çıkmadı. Toplam bin 158 toplam oy kullanırken, oyların 6'sı geçersiz sayıldı. İkinci turda, Koray Aydın 565 oy alırken, Müsavat Dervişoğlu 570 oy aldı.
Tolga Akalın sonucu belirledi
Son turda ise Müsavat Dervişoğlu 611 oy alırken, Koray Aydın 558 oyda kaldı.
Tolga Akalın sonucu belirledi. Akalın'ı destekleyen delegeler Müsavat Dervişoglu'nun yanında yer aldı.
Kısa Kısa notlar: Tolga Akalın çekildi
İlk turda üçüncü olan Tolga Akalın, oylamanın ardından adaylıktan çekildi. Kürsüde yaptığı konuşmada delegesini kimseye yönlendirmeyen Akalın, tercihi delegenin ferasetine bıraktığını söyledi. Akalın şunları söyledi:
"Siyaset tabanla yapılır. Milletle yapılır. Bugün delegemiz burada bir irade ortaya koydu ve bir fotoğraf verdi. Bu fotoğraftan benim okumam şudur ki delege ‘benim ferasetime güvenin’ dedi. Dolayısıyla ben bugüne kadar meşruiyetini taban siyaseti yaparak elde etmiş, otoriteye karşı mücadele etmiş bir arkadaşınız olarak delegemizin ferasetine inanıyorum. Bundan sonraki süreci de siz saygıdeğer delegelerimizin ferasetine takdim ediyorum. Her birinize bizlere verdiğiniz destekten dolayı, bugün ortaya koyduğunuz bu muazzam mücadeleden dolayı çok teşekkür ediyorum. Saygılarımı sunuyorum."
İlk 2 turda salt çoğunluk arandı
İYİ Parti tüzüğüne göre, genel başkanlık seçiminde ilk iki turda salt çoğunluk arandı. Yaklaşık 1300 delegenin yarısından fazlasının oyunu alan aday, genel başkan seçilecekti. İlk iki turda gerekli çoğunluk sağlanamadı. Üçüncü tura geçildi. En fazla oyu alan seçildi.
Dışarıdan katılımcı alınmadı
Ankara’daki ATO Congresium’da yapılan ve kurultay delegeleri, il, ilçe ve belediye başkanları ile önceki dönem milletvekilleri dışında katılımcı alınmayan kurultayda Genel Başkanlık için partinin Grup Başkanı Koray Aydın, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın ile Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz yarışıyor.
Oy verme işlemi öncesi Genel Başkan Meral Akşener ile yeni başkan adayları konuşma yaptı.
Akşener: Son kez karşınızdayım
Kurultayda veda konuşması yapan Genel Başkan Meral Akşener özetle şunları söyledi:
"Bildiğiniz gibi 31 Mart seçimlerine hür ve müstakil olarak girdik. Bu karar aslında bizim için fabrika ayarlarımıza dönmek demekti. Çünkü biz, İYİ Parti'yi, iki kutba mahkum edilen Türk siyasetinin yaşam odası olması için kurduk. Çünkü biz, İYİ Parti'yi milletimize yeni bir seçenek kurmak için kurduk. Çünkü biz, İYİ Parti'yi bir kişiye, bir zümreye ya da başka bir partiye kaldıraç olması, imkan sağlaması, kariyer basamağı olması için değil, ülkenin, milletin, memleketin istikbali için kurmuştuk. Dolayısıyla hem kendimin hem de partimin bu kararının da arkasında durdum.
Ne kadar zorlu bir yola çıktığımızın farkındaydım. İftiralarla, karalamalarla, çirkin oyunlarla üzerimize gelineceğinin farkındaydım. Satın alınmışlara karşı yürekten inanmışların mücadelesini yürüttüğümüzün farkındaydım. Taşın altına elini, gövdesini koyanların farkında olduğum gibi, o taşın bizi ezmesi için çalışanların da iştahla el ovuşturanların da elbette farkındaydım.
Ez cümle; aldığımız riskin elbette farkındaydım. İşte bu yüzden, bugüne kadar olduğu gibi bugün de Türkiye'nin alıştırılmış normallerinin dışında, sadece söz söyleme sırasında değil, bedel ödeme sırasında da en önde, karşınızda duruyorum. Bugüne kadar olduğu gibi, kimseden bir beklentim olmaksızın bedel ödemeyi bildi. Bundan dolayı da asla pişman olmadım. Bugün de pişman değilim. Çünkü, haklılığımızın elbet bir gün anlaşılacağını biliyorum.
Bugün, üzerime düşen her şeyi yapmış olmanın huzuruyla son kez karşınızdayım. Hiçbir hesaba, hiçbir pazarlığa, hiçbir sahtekarlığa girmeden, milletin sesini duyurmuş olmanın mutluluğuyla son kez karşınızdayım. İYİ Parti olarak, varlığımızı, onurumuzu, duruşumuzu pazarlık masalarına meze ettirmemiş olmanın gururuyla son kez karşınızdayım.
Yağmur nereye yağarsa, tarlasını oraya çekenlere mani oldum. İYİ Parti’nin ve İYİ Partilinin fedakarlığını, taşıyamayanlara mani oldum. ‘Tek kişi kalsam da, bu mücadeleden vazgeçmeyeceğim’ dedim asla da vazgeçmedim. ‘Gerekirse bedelini ödeyeceğim’ dedim; Ve bugün de karşınızda; aziz milletime ve sizlere karşı, bir kez daha söylemek isterim ki ben, bu bedeli ödemeye razıyım. Türkiye’nin iyi ve cesur evlatları; Kennedy’nin, çok meşhur bir sözü vardır; ‘Zaferin bin babası vardır, mağlubiyet yetimdir’ der. İşte ben, o bin babanın kaçıştığı yerde o yetim mağlubiyeti, öksüz bırakmadım. Haksız olduğumuz için değil; söz verdiğim için bırakmadım. Başarısızlığı ben aldım, artık başarıyı, siz yakalayacaksınız. Bedeli ben ödedim; artık hesabı, siz tutacaksınız. Kiminiz “abla”, kiminiz “kardeş”, kiminiz “anne” diye geldiniz. Benden bir ev, bir yuva istediniz. Ben de İYİ Parti’yi, sizlere bir ev, bir yuva yaptım. Ocağını tüttürdüm, içini ısıttım, sofrasını kurdum, bahçesini genişlettim. Yıkmak isteyenlere, dağıtmak isteyenlere, çökmek isteyenlere, müsaade etmedim. Ama bugünden sonra artık; bu evi, siz koruyacaksınız. Bu evi, artık, siz ayakta tutacaksınız. Bu eve, artık, siz bakacaksınız. Allahaısmarladık.”
Dervişoğlu: Seçmen kimin kaybetmesi gerektiğine baktı
Genel başkanlık için yarışan adaylar arasında Müsavat Dervişoğlu ilk konuşmacı oldu.
Dervişoğlu özetle şunları dedi:
"Yerel seçimlerden çıktık. Başarısızlık tanımlaması yapılıyor. Müştereken bir karar aldık, fakat bu kararı uygularken, müştereken uygulayamadık. Özellikle büyük şehirlerde AKP'nin baskın kampanya uygulamaları münasebetiyle halk kutuplaştırıldı. Dolayısıyla, seçmen kimin kazanacağına bakmak yerine, kimin kaybetmesi gerektiğine baktı ve maalesef öyle oy kullandı.
İktidarın baskın kampanyası seçmeni o kadar kutuplaştırdı ki, aman ha AKP gelmesin diye vatandaşlarımız ve belki de parti tabanımızın bazıları oy kullanma tercihini şekillendirdiler. Oyunu bu şekilde kullananlara diyecek bir şeyim yok. Ama bu işin içinden elimizi yıkayarak çıkamayız, bunun da böyle bilinmesini istiyorum.
Biz bazı yerlerde çok az oy aldık ama işte şu anda Divan'da oturan Nevşehir belediye başkanımız yüzde 52 oy aldı. AKP'nin seçim kaybetmediği Nevşehir'de yüzde 52 oy almayı başabiliyorsak, bana sorarsanız İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 5 değil, yüzde 52'dir arkadaşlar.
Meseleleri doğru kavrayıp, hükümleri doğru vermeyi becerebilirsek, gerçekleştireceğimiz bir durumdur. Aramızda Ordu Büyükşehir Belediye Başkanınımız var, Sayın Enver Yılmaz. O da Ordu gibi bir yerde, AKP'nin yüzde 70'e yakın oy aldığı yerde yüzde 37 oy aldığı görüldü. Bana göre, seçimi kazandı ama Beştepe seçimi elinden çaldı. O kıstastan bakarsanız, İYİ Parti'nin oyuna yüzde 37 de diyebilirsiniz.
Atatürk ve cumhuriyet nerede konumlandıysa orada konumlanacağız. Soruyorlar ya, siyasetin merkezi misiniz, sağı mısınız, solu musunuz? İşte buradan söylüyorum; Türkiye'nin kalbinde ve merkezinde, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ve yine onun kurduğu Türk milliyetçiliği vardır. Elbette ki İYİ Parti, Türk siyasetinin merkezinde olacaktır.
Toplumun bütün kesimlerini kucaklayacağız. Alevisi, sünnisi, Türk'ü, Türkmen'i, Kürt'ü, herkese kollarımızı açacağız. Biz, siyasi görüşlere karşı değiliz, biz, farklı bakış açılarına karşı değiliz. İnsanlar istedikleri gibi düşünür ve istedikleri gibi görüş ve düşüncelerini de açıklar. Ama açıkça söylüyor ve ilan ediyorum ki; Türk Bayrağı'na ve İstiklal Marşı'na saygısızlık edenlerle İYİ Parti'nin yan yana gelebilmesi, yan yana durabilmesi bile mümkün değildir. Hiç kimseye düşmanlığımız yok. Biz, haksızlığa düşmanız. Haksızın karşısında oluruz. Haksızın karşısında, haklının yanında durma iradesi sergilemeye muvaffak oluruz."
Akalın: Erdoğan'ın bitiremediği tek siyasal hareketiz
Dervişoğlu'nun ardından söz alan Tolga Akalın şunları dedi:
"Bugün eski Türkiye'nin, yani Tayyip Erdoğan iktidarının son günü. Bugün iktidar yoluna girişimizin ilk günü.
Biz, Türk siyasi tarihinin en ceberut iktidarına karşı, onun en ceberut olduğu dönemde kurulmuş bir siyasi partiyiz.
MHP'den ne istedik biz? Birincisi, güvenlikçi, devletçi milliyetçilikten demokratik milliyetçiliğe geçilmesini istedik. İkincisi, iktidar hedefini kaybetmiş bir siyasal hareketle yol yürünmeyeceğini tespit ettik ve bu kapsamda bir yürüyüş başlattık.
Erdoğan bir şövalye, bir alp değildir. Erdoğan, bir pusucudur. Erdoğan, rakipleriyle cesurca mücadele edemez. Erdoğan, ancak muhaliflerine pusu kurarak iktidarını devam ettirebilir.
Erdoğan'ın bitiremediği tek siyasal hareket, bu iyiler ve cesurlar hareketi oldu.
İYİ Parti, Türkiye'nin makul merkezinde kurulmuş, kuruluş ilkeleri de fevkalade bir siyasi harekettir. Ben, İYİ Parti'nin kendisini milliyetçi, demokrat ve kalkınmacı olarak tanımlamasını doğru buluyorum.
Seçmene 3 konuda mesaj vermeniz gerekiyor. Güvenlik, özgürlükler ve hukuk, üçüncü olarak da refah alanında mesaj vermeniz gerekiyor. İYİ Parti'nin milliyetçiliği siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının güvenlik alanına, İYİ Parti'nin demokratlığı siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının özgürlükler ve hukuk alanına, İYİ Parti'nin kalkınmacılığı siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının refah alanına tekabül ediyor.
Milliyetçilik ve demokrasi, birbirinin olmazsa olmazıdır. Güvenlik ve demokrasi de birbirinin çelişeni değil, tamamlayanıdır.
Milliyetçilikle demokrasiyi birbiriyle içselleştirip, demokratik milliyetçiliği inşa etmemiz lazım."
Aydın: Millete rağmen siyaset yapılmaz
Koray Aydın ise şunları dedi:
Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının başındayız. Maalesef son 22 yıldır milliyetçiliği ayaklar altına alan, sıkışınca seçim kazanmak için milliyetçilerin ayağına kapanan bir iktidar gördük. İktidar ve ucube sistem, cumhuriyetimizin temel değerlerini hiçe saydı. Temel hak ve hürriyetleri kısıtladı. Ülkenin kaderini iki dudağının arasına hapsetti. Milli mücadeleye karargahlık yapmış yüce meclisimizi itibarsızlaştırdı. İşte bu ucube sistem, demokrasinin vazgeçilmez ilkesi olan kuvvetler ayrılığını, kuvvetler birliğine dönüştürdü.
Partimiz sarsılmıştır. Bu sarsıntıyı en az hasarla atlatabilmek için bir durum muhasebesi yapmamız elzemdir, kaçınılmazdır. Ne oldu partimizin oyları yüzde 4'lere geriledi. Elbette yerel seçimlerin dinamikleri farklı, elbette İYİ Parti'nin asıl oyu bu değil. Doğru bir değerlendirme yapmaz, acil bir müdahalede bulunmazsak, bu kötü tablo sürekli hale gelecek. Toplumun sesine, parti teşkilatlarımıza ve tabanımızın taleplerine kulak tıkayarak, asla ve asla siyaset yapılmaz.
Kısaca, millete rağmen siyaset yapılmaz. Seçim sonuçlarından çıkarmamız gereken ilk ders budur. Sayın genel başkanımız, bu olumsuz tablonun farkındadır. Genel başkanımızın olağanüstü kurultay yolunu açmış olması ve kendisinin de aday olmaması, demokratik bir olgunluktur, örnek bir tavırdır. Şimdi sıra bizdedir, sizlerdedir, şimdi sıra iyilerdedir.
Sizleri sadece İYİ Parti'nin genel başkanını belirleyecek delegeler olarak değil, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundaki ruhu temsil eden, cumhuriyetin ikinci yüzyılına yön verecek olan kadrolar olarak görüyorum."
Kodaz: Tek kadın adayı olarak yok sayıldım
Genel başkan adaylarından son olarak İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz söz aldı.
Kodaz'ın konuşmaya başlamasıyla birlikte delegelerin büyük çoğunluğu salondan ayrıldı.
Kodaz özetle şunları dedi:
"Partimizde bir çok haklı ses susturulmuştur. Genel başkan adayı olmak ve bu konuşmayı yapmak yasal hakkım olduğu halde hukuk mücadelesi vermek zorunda bırakıldım. Tek kadın aday olarak, kadın hareketi denilen partide sürekli yok sayıldım.
Tüm kurucu kadrolarımızı sayacağız, seveceğiz. Hiçkimsenin adaletsizliğe uğramasına izin vermeyeceğiz. 31 Mart seçimlerinde aldığımız sonuçlar ne sizleri ne bizleri memnun etmemiştir. Genel merkezimiz doğru politikalar oluşturamazsa bütün gayret ve politikalarımız partimizi iktidara taşımaya yetmemektedir. Yorgun yöneticileri ısrarla partinin başında tutacak mıyız, kimsesizlerin sesi olmaktan vaz geçecek miyiz, asla bunu yapmayacağız. İlk seçimde hem cumhurbaşkanlığını kazanacağız hem de TBMM'nin sandalyelerini siz ‘İYİ’lerle dolduracağız.
Kurultay sürecimizde öz eleştiri yapmamız zaruridir. Partimizde istişare ve parti içi demokrasi eksikliği vardı. Partimizde bir çok haklı ses susturulmuştur. Genel başkan adayı olmak ve bu konuşmayı yapmak yasal hakkım olduğu halde hukuk mücadelesi vermek zorunda bırakıldı. Tek kadın aday olarak, kadın hareketi denilen partide sürekli yok sayıldım. Biz bu partiyi şahıslara kurmadık, bu partiyi Türk milletine ve Türk milletiyle kurduk." (Kısa Dalga)
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ilk açıklamasını yaptı... Peki Müsavat Dervişoğlu kimdir?
Meral Akşener: 27 Nisan'da yapılacak kurultayda aday olmayacağım
Dervişoğlu aday olduğunu açıkladı: Akşener'den Hayır duasını aldım
İYİ Parti'li Uz'dan kurultayda usulsüzlük iddiası: Arkasında Akşener'e 'gitme' diyenler var
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.