İYİ Parti'de 'CHP işbirliğine hayır' kararına giden süreçte neler yaşandı?

İYİ Parti'de 'CHP işbirliğine hayır' kararına giden süreçte neler yaşandı?
İYİ Parti, yerel seçimlerde CHP ile iş birliğinin reddetti. Peki 'hayır' kararına kadar giden süreçte neler yaşandı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in yerel seçimlerde iş birliği teklifini değerlendirecek olan İYİ Parti'de bugün yapılan Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısından CHP’nin iş birliği teklifine 'hayır' kararı çıktı. Yapılan gizli oylamada, 14 'evet'e karşın 35 'hayır' oyu kullanıldı.

İlk izlenim de olumsuzdu

Peki 'hayır' kararına kadar giden süreçte neler yaşandı?

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre ilk olarak CHP'nin Özgür Özel ziyaretinden sonra İYİ Parti binası hareketlendi. Ancak parti genel merkezi Özel’in teklifine ilişkin net bir biçimde olumsuz yaklaştı. Parti yöneticileri kendi aralarında yaptıkları ilk değerlendirmelerde İYİ Parti’nin stratejisinin doğru olduğunu ve bu stratejiden vazgeçilmemesi gerektiğini ifade etti.

CHP teklifi detaylıca tartışıldı

GİK toplantısının yapılacağı güne kadar geçen dört gün boyunca telefon temaslarını sürdüren, ikili, üçlü görüşmeler yapan İYİ Partililer CHP’nin teklifini detaylıca tartıştı. Pek çok İYİ Partili partinin ‘Hür ve müstakil’ stratejisinden vazgeçmemesi gerektiğini dile getirdi.

YİK toplantısında 'CHP ile iş birliği yapılmalı' görüşü

Özel ziyaretinin ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dört gün boyunca sürecek bir toplantı serisini başlattı. Bu toplantılardan ilki partinin Yüksek İstişare Kurulu üyeleriyle yapıldı. Partinin kurucuları ve deneyimli isimlerinin yer aldığı Yüksek İstişare Kurulu’nda CHP ile iş birliği yapılması yönünde görüş bildiren önemli isimler vardı. Bu isimlerden bazıları CHP’deki genel başkan değişikliğine işaret ederek, kapıların yeniden açılması gerektiği yönünde fikir bildirdi. CHP ile diyalog kapılarının kapatılmasının muhalefete kaybettirme ihtimali olduğunun da hatırlatıldığı toplantıda CHP’nin yeni teklifinin değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Ankara ve İstanbul'da ilçe başkanlarının görüşü 'olumlu' oldu

Hafta sonu iş birliğinin en çok etkileyeceği iller; Ankara ve İstanbul’un il ve ilçe başkanlarıyla da özel toplantılar yapıldı. Bu toplantılarda il ve ilçe başkanlarından CHP ile iş birliği yapılması yönünde bir eğilim çıktı.

Milletvekillerinde tablo yarı yarıya

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, GİK toplantısının sabahında Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekilleriyle bir araya geldi. Bu toplantıya kadar iş birliği kapılarının yeniden açılmasını isteyen Yüksek İstişare Kurulu üyeleri ve il ve ilçe başkanları olduğu için Ankara’da “İYİ Parti fikrini mi değiştirecek” sorusu dillendirilmeye başlandı.

Milletvekillerinin de katıldığı Başkanlık divanı toplantısında da milletvekillerinin önemli bir kısmı iş birliği kapılarının açılabileceğini söyledi. Bu toplantının ardından İYİ Partili yetkililer, alınacak karara ilişkin bir tahminde bulunmanın zor olduğunu söyledi, CHP’nin teklifine ilişkin tabloyu ‘yarı yarıya’ olarak tanımladı.

Akşener: 'Kararınızı asla benim üzerimden vermeyin'

Son kararı verecek olan partinin en üst karar alma organı Genel İdare Kurulu toplantısında Akşener, “Kararınızı asla benim üzerimden vermeyin, değerlendirmenizi bana göre yapmayın. Kararınızı kendiniz verin ve lütfen herkes ne düşünüyorsa söylesin” diye konuştu.

Akşener’in bu kısa girişinin ardından tüm GİK üyeleri söz aldı. Herkes CHP’nin teklifine nasıl cevap verilmesi gerektiği yönündeki fikrini ifade etti. Teklife ‘hayır’ denmesi gerektiğini savunanlar “Bizim zaten alınmış, sağlam gerekçeleri olan bir kararımız var. Bu karardan geri adım atmak hem ülkeye hem partiye kaybettirir” ifadelerini kullandı.

'İYİ Parti için yerel seçimler şans'

İş birliğini reddetmenin bile bile iktidara kazandırmak anlamına geleceğini ve Türkiye’ye kaybettireceğini savunan GİK üyeleri ise diyalog kurulması gerektiğini belirtti. Aksi görüşü savunan GİK üyeleri, iktidarın genel seçimlerde zaten kazandığını, yerel seçimlerin İYİ Parti için şans olduğunu belirtti. Oktay Vural, Şükrü Kuleyin, Rıdvan Uz, Naci Cinisli, Burak Akburak, Tolga Akalın, Metin Ergün, Buğra Kavuncu gibi isimler hür – müstakil stratejisinin arkasında durulması gerektiğini ifade eden üyelerdendi.

Parti yetkililerinin aktardığına göre 4 saat süren GİK toplantısı bir beyin fırtınası gibi geçti, farklı görüşlere sahip üyeler kendi argümanlarıyla birbirini ikna etmeye çalıştı.

Kapalı oylama: 35 hayır, 14 evet

Herkesin fikrini belirtmesinin ardından alışıldık olmayan bir yöntemle; oylama kapalı olarak yapıldı. 35 GİK üyesinin CHP ile iş birliğine ‘hayır’, 14 GİK üyesinin ‘evet’ oyu kullandığı oylamadan sonra Meral Akşener teşekkür etti ve “hayırlı olsun” demekle yetindi. Bir önceki GİK’te ‘iş birliği yapılmalı’ diyen üyelerin sayısı 4’ten 14’e çıktı.

(Kısa Dalga)

Gündem