İYİ Parti’de 'şımarıklık' gerekçesiyle yeni rota: Kimlerin üzeri çizildi, kimler giti, kimler geldi?

İYİ Parti’de 'şımarıklık' gerekçesiyle yeni rota: Kimlerin üzeri çizildi, kimler giti, kimler geldi?
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, parti üst yönetimini blok listeyle gençleştirme ağırlıklı yenileyerek Mart 2024’teki yerel seçimlere, İyi Parti iddialı şekilde hazırlamayı öngörüyor.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, geçerli 1127 oyun tamamını alarak yeniden genel başkan seçildiği kurultayda, 50 kişilik Genel İdare Kurulu’na seçilecek liste ile parti üst yönetimini de kendisi belirledi.

VOA'dan Yıldız Yazıcıoğlu'nun haberine göre Kurultayda, sadece tek aday ile yapılan genel başkan seçiminde 1151 delege oy kullandı. Bu delegelerden 24'ünün oyu geçersiz oldu ve Meral Akşener geçerli oyun tümünü yani 1127 delege oyu ile seçildi. Böylece “güven tazeledi” yorumu yapılan Akşener, liderlik konumunu partisinde sağlamlaştırdı.

İYİ Parti kurucusu ve eski Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, Artık ittifak bitti ama önümüzdeki yerel seçimlerde kısmi seçim iş birliği olabilecektir” diye konuştu.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı da "İYİ Parti ile CHP rakip partiler. Dolayısıyla yeniden iş birliği olabilir mi, bugünden bir şey söylemek doğru değil. Bugün CHP’yle iş birliği içinde olmamak onlara karşı tavır anlamına da gelmemesi gerekiyor” dedi.

MHP kökenli Oktay Vural İyi Parti’ye yönetici olarak girdi

İyi Parti’nin yönetim kadrosu olan 50 kişilik Genel İdare Kurulu seçimi için Meral Akşener’in, parti tüzüğünde genel başkana tanınmış yetkisini kullanarak “blok liste” yöntemini tercih etmesi dikkat çekti.

“Artık bu partide şımarıklık, hadsizlik bitmiştir” diyen Akşener’in kürsü konuşmasında elindeki heybede isimler bulunduğunu belirterek “Ayıp be ayıp. Kura mı çekeyim ben? Milletvekillerini kurayla mı belirleyeyim? GİK’i kurayla mı belirleyeyim? Ne istiyorsunuz kardeşim? ” ifadesi sonrasında “çarşaf liste” ile delegelere kendileri de aday olabilecek parti üyeleri arasından GİK seçimi yapmayı rafa kaldırdı.

Akşener’in blok listesiyle eski MHP’li, eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Oktay Vural, aylardır beklendiği üzere İyi Parti’li ve üstelik doğrudan parti yöneticisi oldu. Ancak Vural, kurultaya katılmadı.

Başkanlık Divanı ve GİK’te kimlerin üzeri çizildi?


Kurultayda, 50 üyeden oluşan GİK ve 11 üyeden oluşan MDK için blok liste yöntemiyle yapılan seçimde, 1123 delege oy kullandı. Sonuçta 1100 oy geçerli sayıldı ve blok liste kabul edildi.

Meral Akşener’in kurultaya sunduğu GİK listesinde, mevcut GİK’ten 35 ismin üzeri çizilmiş oldu.

Bu kapsamda Koray Aydın, Muhammed Emre Haberdar, Nuri Okutan, Orhan Çakırlar, Şenol Sunat, Rıdvan Uz, Arzu Önşen, Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Dursun Ataş, Murat Karaman, Salim Ensarioğlu, Burcu Akçaru, Hasan Toktaş, Ümit Beyaz, Müberra Çakır, Meral Alemdar, Cihan Paçacı, Sırrı Özdolap, Kadriye Ünler, Sinan Sözen, Mehmet Arslan, Mümin İnan, Ahmet Kamil Erozan, Burhanettin Kocamaz, İsmet Koçak, Ümmü Gülsüm Paksoy, Halil Aydoğdu, Celal Karapınar, Ayhan Bölükbaşı, Ömer Süslü, Mine Baş, Yavuz Aydın, Temel Başbuğ, Mehmet Türe ve Yener Yıldırım yeni GİK’te yer almadı. Ancak bu isimlerden Koray Aydın’ın TBMM’de İyi Parti Grup Başkanı olduğu dolayısıyla geçmişte İsmail Tatlıoğlu gibi artık Başkanlık Divanı’nda yer alamayacağı işaret edildi.

GİK’teki Uğur Poyraz, Ümit Dikbayır, Ümit Özlale, Bahadır Erdem, Ünzile Yüksel, Metin Ergun, Dursun Çolak, Mehmet Tolga Akalın, Naci Cinisli, Burak Akburak, Taha Orhun Ertürkmen, Şükrü Küleyin, Cumali Durmuş, Sevin Çağlayan ve Mehmet Aslan şeklindeki 15 isim ise yerini korudu.

Yeni GİK üyeleri arasında Oktay Vural’ın yanı sıra Adana’dan 14 Mayıs’ta milletvekili seçilen MHP’nin kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş ile eski Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Kolları Başkanı Ayşe Sucu göze çarptı.

İyi Parti’nin yeni GİK ve MDK’sında kimler var?

Kurultayda, Yeni GİK üyelerinin tamamı ise şu isimlerden oluştu:
“Uğur Poyraz, Ümit Dikbayır, Bahadır Erdem, Metin Ergun, Bilge Yılmaz, Ümit Özlale, Tolga Akalın, Sevinç Atabay, Ayfer Yılmaz, Ünzile Yüksel, Burak Akburak, Kürşad Zorlu, Ayyüce Türkeş Taş, Ömer Karakaş, Turhan Çömez, Satuk Buğra Kavuncu, Selcan Hamşioğlu, Dursun Çolak, Naci Cinisli, Taha Orhun Ertürkmen, Şükrü Kuleyn, Cumali Durmuş, Sevinç Çağlayan, Mehmet Aslan, Cem Özdemir, Hayrettin Nuhoğlu, Ayşe Sucu, Hüseyin Özlik, Veysel Gündoğan, Oktay Vural, Berna Sukas, Rıdvan Yalçın, Ali Demir, Ahmet Zeki Üçok, Alparsan Yüce, Tamer Demirer, Birol Aydemir, Türker Yörükçüoğlu, Sedat Aksakallı, Ece Güner, Yetkin Öztürk, Ali Gökdemir, Erol Karapınar, İmren Tüfekçi, Orkun Kanber, Ayşen kurt, Emin Yetim, Raşit Emir Sürer, İrem Yaman, Fatih Koca.”

Kurultayda, MDK üyeleri ise Meral Alemdar, Kadriye Ünler, Hamza Yurtsever, Hatice Kayalı, Abdullah İlker Sungur, Hatice Elvan Ece, Süleyman Çetin, Batuhan Yılmaz, Zeynep Şeyda Irmak, Metehan Kutlu ve Kenan Kaçmaz oldu.

Ümit Dikbayır'a delege çiziği şoku iddiası

Kurultaydaki seçim sonrasında; Dikbayır'ın GİK asil üyeliğini kaybettiği öne sürüldü Kadın kotasını doldurmak için asil listede en az oy alan erkek üye Ümit Dikbayır (720) tüzük gereği yedeğe çekilirken; yedekteki kadın üyelerden en çok oyu alan Kübra Dursun (1017) ise asil üye oldu iddiası gündemde.

Akşener'in GİK için sunduğu blok listede asil üyeliklerdeki isimlerden en düşük oy alan dolayısıyla delegelerin üstlerine çizik attığı isimler şunlar oldu bilgisi söz konusu:

Ümit Dikbayır (Sakarya Milletvekili) 720, Metin Ergun (Muğla Milletvekili) 725, Ömer Karakaş (Aydın Milletvekili) 744, Uğur Poyraz (Antalya Milletvekili) 807 ve Mehmet Satuk Buğra Kavuncu (İstanbul Milletvekili) 904.

Yazının tamamı

Gündem