Eski TÜİK başkanı: 14 Mayıs'taki seçimde binlerce sandık şüpheli

Eski TÜİK başkanı: 14 Mayıs'taki seçimde binlerce sandık şüpheli
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in danışmanlığını yapan eski TÜİK başkanı Birol Aydemir, 14 Mayıs'taki seçimde on binlerce sandık verisini 'şüpheli' buldu. İncelemede, bu sandıkların sonuçlara etkisi değerlendirildi.

İYİ Partili Birol Aydemir, Twitter paylaşımında yaklaşık 6 milyon seçmeni kapsayan 22 bin sandığın şüpheli olduğunu ifade etti.

14 Mayıs'taki seçimde 60,7 milyon seçmen oy için 191 bin 910 sandık kurulmuş, 55,8 milyon kişi oy kullanmıştı.

Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy farkı 2 milyon 538 bin 874 olmuştu.

Aydemir, çalışmasında hata ve usulsüzlüklerin sandığa gidildiği andan oyların YSK sistemine girilmesine kadar süreçte üç noktada gerçekleştiği ifade edildi.

Eski TÜİK başkanının açıklaması şöyle:

"Bir sandıktan çıkan veriler o sandığın bulunduğu ilçe ya da mahalle düzeyindeki verilerle karşılaştırıldığında şöyle durumlarla karşılaşıyorsak çok büyük ihtimalle bir problem vardır: Katılım yüksek, geçersiz oy oranı düşük, Erdoğan'ın oyları ise ilçe / mahalle ortalamasından yüksek."

Aydemir, bu şartları sağlayan 19 bin ila 22 bin sandık bulunduğunu, buralardaki toplam seçmen sayısının yaklaşık 6 milyon olduğunu belirterek "Erdoğan'a giden normalin dışındaki oy sayısı ise 775 bin ile 836 bin arası" diye yazdı.

Eski TÜİK başkanı, bunların toplam geçerli oylar içindeki payının yüzde 1,47 ila yüzde 1,58 arasında, Erdoğan'ın aldığı toplam oy içindeki payının ise yüzde 2,98 ila yüzde 3,21 arasında olduğunu kaydetti.

sandik-ornek.png

Aydemir, bu tür oyların toplam geçerli oylar içindeki payının en çok Şanlıurfa, Malatya, Erzincan, Siirt, Tokat, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay olduğunu aktardı.

'Tutanaklara yanlış geçebilir'

Aydemir, oyların ıslak imzalı tutanaklara geçirilmesi sırasında yaşanabileceklere dair şunları yazdı: "Kullanılan oyların sandık başında sayılması ve sonuçların ıslak imzalı tutanaklara geçirilmesi sırasında yaşanabilecek maddi hata ya da usulsüzlükler sayım sırasında sandık başında bulunması gereken müşahitler ve sayımı izleme hakkı olan seçmenler aracılığıyla tespit edilebilir. Bu tip bir maddi hata ya da usulsüzlüğün yaşanması durumunda ıslak imzalı tutanaklar ile YSK verileri arasında fark görünmeyecektir. Yapılan hatanın ya da usulsüzlüğün tespiti ancak oyların yeniden sayılmasıyla mümkün olacaktır."

Eski TÜİK başkanı, ıslak imzalı tutanakların YSK sistemine aktarılması sırasında da hata ve usulsüzlükler yaşanabileceğini ifade etti.

11 bin şüpheli sandık

Aydemir. seçimlerin YSK tarafından paylaşılan sandık düzeyindeki verilerini kullanarak MHP oyları ile Kılıçdaroğlu'nun oylarını analiz edildiğini kaydetti.

ornek-sandik.png

Aydemir şunları ifade etti: "Açıklanan usulsüzlük tespit yöntemine göre 10 bin 785 sandıkta MHP'nin oy oranı, ildeki ortalama oy oranının 10 puan ya da daha fazla üzerinde. Bu sanıkların yüzde 5,6'sı, bu sandıklardaki seçmen toplam seçmenin yüzde 4,18'i. Yalnızca bu sandıklardaki şüpheli oylar sonucu MHP'nin oyunun 0,66 puan yükseldiği düşünülmekte." (örnekler üstte)

Aydemir, 1.644 sandıkta Kılıçdaroğlu'nun oy oranının CHP'den 1 puan ya da daha fazla düşük olduğunu belirtti. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem