İYİ Parti'nin hasar tespit çalışmaları öne çekilsin önergesi oylanamadı: AKP ret oyu vereceğini açıkladı
TBMM Genel Kurulu'nda, bugün Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremin ardından etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla kabul edildi.
CHP ve İYİ Parti, ortak önerge vererek, 3 aylık sürenin 1 aya indirilmesi teklif etti. Fakat teklif, AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi.
Ardından İYİ Parti Grubu, deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarının yapılması, koordinasyon ve ihtiyaç noksanlıklarının giderilmesi amacıyla Meclis araştırması açılması için verdiği önergenin, bugünkü birleşimde görüşülmesini önerdi.
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, önergeyi açıklamak üzere aldığı sözde; “Acının, felaketin partisi olmaz, acı ve ölüm üzerinden siyaset yapılmaz. Enerjimizi insanları kurtarmak ve onların ihtiyaçlarını karşılamak için harcamalıyız. Deprem bölgesinden bizlere ulaşan bilgiler ışığında bazı hususları da sizlere arz etmek istiyorum. Yaşanan deprem sonrası kurtarma ekipleri büyük özveriyle ellerinden geleni yapıyorlar ancak hâlen daha girilmemiş, çalışma başlatılmamış enkazların olduğu ve bu enkazlardan sesler geldiğine, yaşayan vatandaşlarımızın olduğuna dair birçok çağrı geliyor. Ekipman olmadan insan gücüyle kurtarma çalışmalarının yapılmasının imkânsız olduğu bu alanlarda depremzedeler ve aileleri çaresizce bekliyorlar” dedi.
“Önergemize desteklerinizi bekliyoruz”
Örs, “Deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarının yapılması, koordinasyon ve ihtiyaç noksanlarının giderilmesi amacıyla TBMM uhdesinde bir araştırma komisyonu kurulması için verdiğimiz bu önergemize de desteklerinizi bekliyoruz” sözleriyle Genel Kurul’daki vekillere önergeye destek çağrısı yaptı.
“Merkezileşme daima kırılganlık demektir”
HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, öneri üzerine şöyle konuştu:
“Evet, afetlerin doğal bir tarafı olabilir ama esasında afetler insan yapımıdır, insanlar yapar afetleri. Dolayısıyla da gerçekten bu yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşıyoruz, gerçekten de çok zor durumdayız; belli ki ölü sayısı daha da artacak, bunun ekonomiye olan etkileri vesaire bir sürü etkileri olacak. Ama bence eğer burası Meclis’se yani eğer toplumun ortak aklının konuşulacağı bir yerse o zaman şunu konuşmamız lazım; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile, merkezileşme size belki hızlı hareket etme imkânı sağlayabilir ama, merkezileşme daima kırılganlık demektir. Kırılganlık demektir çünkü büyük olmak, çok kişiyi kapsayan kararlar almak her zaman için hatalı olma ihtimalini içinde barındırır ve nitekim üç gündür devletin müdahale edememiş olması, 2011’den beri inşa ettiğiniz merkezi hükümet yapısının, merkezî karar alma mekanizmasının doğrudan doğruya bir sonucudur. Dolayısıyla da depremler ve bu yaşadığımız insan yapımı bir şeydir ve açıkçası, şunu da ifade etmem lazım ki, özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, esas itibarıyla, problemimizin en temel konusudur. Biz buradan uzaklaşmadıkça, biz yerele yetki göçermedikçe, bu işin içinden kalkamayız. Olaylar bize bunu söylüyor” diye konuştu.
“OHAL kararında Elâzığ yok. Niye yok Elâzığ”
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden Elazığ’ın da etkilendiğini belirterek şunları söyledi:
“10 ilimizde OHAL ilan edildi. Daha önce sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklamasıyla 10 ilde afet bölgesi ilan edildi ama deprem 10 ilde olmadı, deprem 11 ilde oldu. Yani deprem, Elâzığ’da da oldu ama ne yazık ki ne afet bölgesi ilan edilmesi kararında ne de bugün yasallaşan OHAL kararında Elâzığ yok. Niye yok Elâzığ? Elâzığ'da şu anda, 98 tane bina tespit edildi, Elâzığ’ın en işlek caddesi Gazi Caddesi’nde yıkımlar başladı, yüzlerce binanın yıkım kararı çıktı, 2 can kaybımız oldu. Yani bir bölgeyi afet bölgesi ilan etmek veya o bölgede OHAL ilan etmek ölü sayısıyla mı eş değer? Deprem olmuşsa, bölge bundan etkilenmişse, depremin sonucu yalnızca ölümlerle, yıkımlarla değerlendirilecek bir süreç değil ki; oradaki sosyal hayat, oradaki insanların psikolojisi, oradaki ticaretin hareketliliği, her anlamda yeterli.
“Elâzığ afet bölgesi ilan edilmelidir”
Şimdi AK Parti milletvekilleri burada yok, olsaydı soracaktım. Elâzığ’da deprem oldu mu, olmadı mı? Elâzığlılar günlerdir evlerine girebiliyor mu, giremiyor mu? Elâzığ’da esnaflar kapalı mı, değil mi? Elâzığ’da bankalar kapalı mı, değil mi? Elâzığ’da Valilik ve Belediye Başkanlığı afet koordinasyon merkezinde çalışma yapıyor mu yapmıyor mu? Bunları soracaktım. Şimdi, her şey oldu, Elâzığ’da da deprem var. Sayın milletvekilleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün tespitine göre, şu anda yüzlerce bina tespit ediliyor ve yüzlerce binanın yıkım kararı çıktı ve Gazi Caddesi, Elâzığ’ın merkezidir, merkezden başladı yıkımlar. Ama ne yazık ki afet bölgesi ilan edilmediği ve Elazığ’ın OHAL ilan edilmesiyle ilgili başka farklı beklentileri olduğu için inanılmaz bir hayal kırıklığıyla karşı karşıyayız. Buradan sayın Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum, Elâzığ afet bölgesi ilan edilmelidir; Malatya’ya, Maraş’a, Adana’ya, Diyarbakır’a, Kilis’e, Osmaniye’ye, Mersin’e, Hatay’a yani 10 ile Elâzığ da eklenmelidir.”
“AK Parti grubu olarak ret oyu vereceğimizi bildiriyorum”
AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ise, İYİ Parti’nin önergesi üzerine yaptığı konuşmada “İYİ Parti Grubu’nun, merkezi Kahramanmaraş olan ve 10 ilimizi etkileyen deprem felaketiyle ilgili vermiş olduğu Meclis araştırması açılması önergesini de AK Parti Grubu olarak ret oyu vereceğimizi bildiriyorum” dedi.
Toplantı yeter sayısı 3 kez bulunamayınca genel kurul kapandı
İYİ Parti’nin önerisi, TBMM Genel Kurulu’ndan oylanmadan önce yoklama talep edildi. Yapılan yoklamada toplantı yeter sayısı bulunamadı. Yapılan 3 oylamada da toplantı yeter sayısı bulunamadığı için İYİ Parti’nin önergesi oylanamadı. Birleşim, 14 Şubat 2023 Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere kapandı. (ANKA)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.