İyi sürücü ve kötü sürücüye yeni tarife: Fark yüzde 200'e çıkarıldı

İyi sürücü ve kötü sürücüye yeni tarife: Fark yüzde 200'e çıkarıldı
Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı, yeni trafik sigortası yönetmeliği ile sürücü davranışlarının değiştirilmesinin amaçlandığını belirtti.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte, Zorunlu Trafik Sigortası'nda hasarsızlık indirimi ve hasar sonrası prim artırım oranlarında değişiklik yapıldı. Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı, kimin ne kadar ödeyeceğini açıkladı.

Milliyet’te yer alan habere göre, 4 Nisan’da yürürlüğe giren yeni trafik sigortası yönetmeliği ile sürücü davranışlarının değiştirilmesinin amaçlandığını söyledi. Bağcı, “Avrupa’da, ABD’de olduğu gibi sadece prim artırmak değil, iyi sürücü, kötü sürücü arasındaki prim farkını ciddi anlamda artırarak kaza oranlarının düşürülmesi hedefleniyor” dedi.

İyi sürücülere indirim var

Bağcı, yönetmeliğe dair şu bilgileri verdi:

“Yönetmelikteki birinci önemli değişiklik eskiden 7 basamak olan trafik sigortası tarifesi, 9 basamağa çıkarılıp 0’ıncı ve 8’inci basamaklar ekleniyor. 8’inci basamakta iyi sürücüye yüzde 50 indirim geliyor. Eğer siz 7’inci basamakta 5 yıldan fazla hasarsız bir şekilde arabanızı kullanıyorsanız size özel bir indirim daha yapılıp indirim oranınız yükseltilecektir.

Ama tam tersi kötü sürücüyseniz ve 7’inci basamakta aynı yıl içerisinde 3’ten fazla tazminat ödenen kaza yaptıysanız. 0’ıncı basamağa indirilip yüzde 200 trafik sigortası primleriniz artırılacaktır. Örneğin mayıs ayında ilk kez İstanbul’da hususi bir otomobil alıyorsunuz. İlk kez poliçe yaptıracaksınız. 4’üncü temel basamaktan başlıyor. Yaklaşık 5 bin 750 lira tavan primi vardır.

17 bine kadar prim ödenebilir

Ancak siz kötü sürücüyseniz kaza yaptıysanız bir sonraki yıl yüzde 45 prim artıyor. Sonraki yıl yüzde 90 ve birinci basamağa geldiğinizde yüzde 135 priminiz artıyordu. Şimdi sıfırıncı basamakta yüzde 200 artarak temel basamağa göre çok daha fazla, yaklaşık olarak 17 bin 252 lira prim ödemeniz gerekecektir. Ama iyi sürücüyseniz 8’inci basamağa geçtiyseniz 2 bin 875 lira prim ödüyorsunuz. Yani iyi sürücü ile kötü sürücü arasında 8 kat prim farkı söz konusu olacaktır.” (Kısa Dalga)

Gündem