İzmir Buca'da bir ilkokula işkenceyle anılan subayın ismi verildi

İzmir Buca'da bir ilkokula işkenceyle anılan subayın ismi verildi
İzmir’in Buca ilçesinde bir okula, ismi 12 Eylül darbe sürecinde Diyarbakır Cezaevi’ndeki işkence olayları ile anılan Esat Oktay Yıldıran’ın ismi verildi.

Buca Kaymakamı’nın katılımıyla gerçekleşen isim değişikliği kurumun sosyal medya hesabından duyuruldu. Okulun daha önceki ismi Şehit Sadık Şen İlkokulu’ydu.

Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer okulun içindeki anma köşesinin açılışını da aynı paylaşımlarda duyurdu. Esat Oktay Yıldıran’ın eşi ve ailesinin de paylaşılan fotoğrafta yer aldığı ifade edildi.

'Çocuklara rol model diye işkencecileri göstermenize izin vermeyeceğiz'

Törenle yapılan isim değişikliğinin nedenine ilişkin bir açıklama yapılmış değil. Anma ve isim değişikliğinin duyulması ile sosyal medyadan tepki mesajları da verilmeye başladı. DEM Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Yıldıran’ın “işkenceci, katil ve ırkçı” olduğunu savundu ve “Çocuklara rol model diye işkencecileri göstermenize izin vermeyeceğiz!” mesajını paylaştı.

1.png

'Irkçı bir caninin adı'

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da tepki mesajı paylaştı ve “Irkçı bir caninin adını bir okula verme olayı, milyonlarca insanın acılarıyla alay etmektir. İşkencecileri cesaretlendirmek ve geçmişte işlenmiş olan korkunç suçları adeta aklamaya çalışmaktır.” ifadelerini kullandı.

2.png

Esat Oktay Yıldıran kimdir?

Esat Oktay Yıldıran’ın yüzbaşı olarak görev yaptığı Diyarbakır Cezaevi, 12 Eylül 1980'de Sıkıyönetim Komutanlığı emrinde Askeri Cezaevi olarak hizmete açıldı. Otuzu aşkın tutuklu, 1980-84 yılları arasında, cezaevi yönetiminin kötü uygulamaları, yapılan işkenceler nedeniyle hayatını kaybetti. Esat Oktay Yıldıran'ın cezaevindeki uygulamaların mimarı olduğu söyleniyor. (Kısa Dalga)

Gündem