İzmir için ciddi uyarı: Maraş'a yakın düzeyde hasar oluşabilir

İzmir için ciddi uyarı: Maraş'a yakın düzeyde hasar oluşabilir
İzmir’de yüzde 60-70 oranında dayanıksız binadan bahsedildiğini belirten İMO Şube Başkanı Ayatar, “Ancak, esas konuşulması gereken bu oranlar değil, onların hangi binalar olduğunun tespit edilmesidir” dedi

Kahramanmaraş merkezli büyük yıkıma yol açan depremlerin ardından Türkiye’nin deprem riski bakımından en çok tartışılan kentlerinden birisi de İzmir. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, kentte yüzde 60-70 oranında dayanıksız binadan bahsedildiğine dikkat çekti.

Gazete Duvar’dan Emirhan Durmaz’ın haberine göre, İzmir’de 2020’de meydana gelen depremin merkezden yaklaşık 70-80 kilometre uzakta meydana geldiğini hatırlattı.

Ayatar, “Sisam açıklarında meydana gelen ve merkezden bu denli uzakta olan deprem dahi Bayraklı ve Bornova’da ciddi yıkıma neden oldu. Esasen bunu merkezde meydana gelecek bir depreme kıyasla, bir uyarı depremi olarak nitelendirebiliriz. Ancak bu nitelikteki depremin dahi bugün halen sorunları çözülebilmiş değil” diye konuştu.

Tahminlere ve kabullere dayalı olarak yüzde 60-70 oranında dayanıksız binadan bahsedildiğini aktaran Ayatar, “İzmir’de Maraş büyüklüğünde bir deprem beklenmese dahi oluşacak hasar o bölgeye yakın düzeyde olabilir. Dolayısıyla beklenen hasar hiç azımsanacak ölçekte değil. Ancak, esas konuşulması gereken bu oranlar değil, onların hangi binalar olduğunun tespit edilmesidir” dedi.

“Vatandaşlar ücretsiz ön inceleme yaptırabilir”

İzmir’de yapı stoğuna ilişkin envanter çalışmalarının sürdüğünü belirten Ayatar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz olarak ön inceleme yaptığını hatırlattı. Ayatar, bu uygulama ile detaylı incelenmesi gereken binaların tespit edilebileceğini söyledi.

Mühendisliğin sadece ruhsatta imza ile değil, hak ettiği yerde olması gerektiğini vurgulayan Ayatar, “Nerelerde deprem olacağı ve nereleri etkileyeceği artık bilinen bir şey. Bizim artık depremin kendisinden ziyade yapı güvenliğini konuşmamız lazım. Elbette konu birçok meslek ve disiplini içeriyor. Ancak, yer bilimciler dahi ‘artık biz susalım inşaat mühendisleri konuşsun’ dediler. Bu konuya dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem