İzmir Metro işçileri greve çıktı

İzmir Metro işçileri greve çıktı
İzmir Metro AŞ işçileri, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ'de çalışan işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle sabah saat 05.00'te greve çıktı.

Evrensel’in haberine göre, işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş'e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkanmış, sendika 31 Temmuz sabahı greve çıkılacağını ilan etmişti.

Greve saatler kalan işçi ve işveren tarafı, İzmir Metro Genel Müdürlüğü’nün Halkapınar’daki ana binasında bir araya geldi. Görüşmede, ekonomik ve sosyal hakların yer aldığı 11 madde masaya yatırıldı. Taraflar şimdiye kadar uzlaşılamayan iş süreleri, iş riskleri, grup ücretleri, yeni işe alınacakların ücretleri gibi maddelerde yine anlaşmaya varamadı.

625 metro ve tramvay işçisini ilgilendiren görüşmelerde sendika 725 TL yevmiye ücreti talep ederken İzmir Büyükşehir Belediyesinin son teklifi, sendika ve işçiler tarafından kabul görmedi.

Anlaşma sağlanamaması üzerine, saat 05.00'ten itibaren metro ve tramvay seferleri durdu.

Görüşmeler sonrası işçilere açıklama yapan Şube Başkanı Hamdullah Giral, “Haklı taleplerimiz karşılık bulmadığından daha önce aldığımız grev kararını hayata geçiriyoruz. Son dakikaya kadar elimizi uzattık, kapımızı açık tuttuk. Grev kararını assak bile yine de kapımız açık. Yeter ki emekçinin emeğinin karşılığını verin. Elimizi her zaman uzatıyoruz. İşte hodri meydan! Bizi bu grev kararını uygulamak zorunda bırakanlar düşünsün” dedi.

İşçilerin talepleri neler?

Sendika, kök ücretlerde artışın yanı sıra sonraki altı aylık periyorlarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam ile ikramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılmasını talep ediyor.

Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yer altı tazminatı gibi talepler de yer alıyor. (Kısa Dalga)

Gündem