İzmir'de 4 gün önce gözaltına alınan gazeteciler serbest bırakıldı

İzmir'de 4 gün önce gözaltına alınan gazeteciler serbest bırakıldı
İzmir'de 13 Şubat'ta ev baskınları ile gözaltına alınan 6 gazeteci 4 günlük gözaltının ardından serbest bırakıldı. Meslektaşları tarafından karşılanan gazeteciler yaptıkları açıklamada haberleri nedeni ile yargılandıklarını ve Kürt gazeteciler üzerinde büyük bir baskının olduğunu ifade ettiler.

İzmir'de 13 Şubat’ta ev baskınında gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Semra Turan, Delal Akyüz ve Tolga Güney, JINNEWS muhabiri Melike Aydın, Gazete Duvar Muhabiri Cihan Başakçıoğlu ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) basın çalışanı Fatma Funda Akbulut, emniyetteki işlemlerinin ardından savcılığa sevk edildi.

Tutuklama talebiyle İzmir Bayraklı Adliyesi Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen gazetecilere soruşturma dosyasına temel oluşturan gizli ve açık tanık Buse Aslan’ın beyanlarının yanı sıra yaptıkları haberler ve haber kaynaklarıyla yaptıkları telefon görüşmeleri suçlama konusu yapıldı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre gazetecilere ”Örgüt üyeliği” suçlaması yöneltildi.

Bunun üzerine savunma yapan gazeteciler, suçlamaları ret ederek gazetecilik faaliyetlerinde bulunduklarını belirtti.

4 gazeteciye ev hapsi

İfadelerini ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Semra Turan ve Cihan Başakçıoğlu’nu adli kontrol şartıyla, Delal Akyüz, Melike Aydın, Tolga Güney ve Fatma Funda Akbulut’a ise ev hapsi vererek serbest bıraktı.

Gazetecileri adliye önünde aileleri, arkadaşları, meslektaşları ve çok sayıda yurttaş karşıladı.

"Otizmli bir çocuğa istismar davasını takip etmemiz bile soruşturma konusu olmuş"

Kitle sık sık, “Özgür basın susturulamaz” sloganları attı.

Burada konuşan gazeteci Semra Turan, dört gündür bir hukuksuzluğa imza atıldığını vurgulayarak, uydurma gerekçelerle bir soruşturma dosyası hazırlandığını belirtti. Turan, “Yaptığımız haberlerden dolayı yargılandık. Yaptığımız ekoloji haberleri yine 8 Mart Kadınlar Günü’ne dair yaptığımız haberler ama en uç olan ise otizmli bir çocuğa istismar davasını takip etmemiz bile soruşturma konusu olmuş. Kürt sorununun çözümüne dair yapmış olduğumuz haberler bizlere soruldu. Bu ülkede yaşananları yazıyoruz. Yazmamızdan kaynaklı da gözaltılar, tutuklamalara tabi tutuluyoruz. Özellikle ajanslarımız kriminalize edilmeye çalışılıyor” diye konuştu.

"Kürt basını üzerinde çok ciddi bir baskı var"

Gazeteciliğin yargılandığını ifade eden Turan, “Özellikle Kürt basını üzerinde çok ciddi bir baskı var. Kürt gazeteciler bu ülkenin gerçek sorunlarına ışık tutuyor. Bu defalarca dile getirdik. Ape Musa'lardan almış olduğumuz mirası bugünlere kadar taşıyoruz. Burada bir kez daha söylüyoruz. Özgür basını yıldıramayacaklar. Özgür basın susturulamaz. Biji çapemeniye azad! Yaşasın Kürt gazetecilerin direnişi” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem