İzmir'de 8 Mart'ta greve çıkan GATES işçilerinin direnişi sonuç verdi

İzmir'de 8 Mart'ta greve çıkan GATES işçilerinin direnişi sonuç verdi
İzmir'de 8 Mart'ta greve çıkan Gates işçilerinin direnişi sonuç verdi. kazandı. Taleplerinin büyük kısmını kazanan işçiler grevi sona erdirdi. İşçiler yüzde 105 zam ve 3 ikramiye hakkının yanında birçok maddede anlaşmaya vardı.

İzmir Gaziemir’de yer alan Ege Serbest Bölge’de faaliyet gösteren Amerikan sermayeli GATES Endüstriyel Metal fabrikasında TİS görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine işçiler 8 Mart’ta grev kararı almıştı.

12 gündür direnişte olan işçiler, patronun taleplerin büyük kısmını kabul etmesi üzerine greve son verdi.

Birleşik Metal-İş'ten yapılan açıklamaya göre Ocak 2024 ayı itibariyle ortalama işçi ücretlerinde yüzde 105 artış ve yılda 3 ikramiye kazanımlar arasında yer aldı.

Açıklamada "GATES grevimizin dün 12’nci gününde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, Genel Başkanımız Özkan Atar, Genel Sekreterimiz Ali Çeltek ve Şube Başkanımız Evren Aktürk ile Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş ve işveren heyeti arasında saat 12.30’da başlayan ve gün boyu uzun saatler süren müzakereler yapıldı. Müzakerelerin işçileri memnun edecek, beklentilerini karşılayacak bir düzeye gelmesi üzerine anlaşma sağlandı" ifadeleri yer aldı.

Yapılan açıklamada, sözleşmeyle elde edilen kazanımlar şöyle sıralandı:

- 2024 Ocak ayı için ortalamada işçi ücretlerine yüzde 105 zam
- 2024 ikinci 6 ay için enflasyon oranında zam
- 2025 Ocak ayı için asgari ücret korumalı enflasyon +4 refah payı eklemeli zam
- 2025 son 6 ay için enflasyon +4 zam
- Yılda bir ücret tutarında 3 ikramiye
- 2025 Ocak ayında başlamak suretiyle tamamlayıcı sağlık sigortası
- Başlangıç zam biçimi seyyanen 52,5 TL + yıllık 2 TL kıdem
- Sosyal haklara yüzde 140 zam

Ne olmuştu?

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu ve çoğunluğu kadın olan 350 işçinin çalıştığı iş yerinde, patronun yüzde 65 zam oranını kabul etmemesi üzerine işçiler grev kararı alarak 8 Mart’ta greve çıkmıştı. Grev süreci içerisinde patronun Çalışma Bakanlığı'na başvurarak grevi erteletme girişiminde bulunduğu açıklanmıştı. Bu girişime sendikanın tepki göstermesi üzerine Çalışma Bakanlığında GATES işvereniyle yapılan görüşmeler sonucunda işçilerin talepleri büyük oranda kabul edildi. (Kısa Dalga)

Gündem