Avukatlardan 'Can Atalay'a özgürlük' eylemleri

Avukatlardan 'Can Atalay'a özgürlük' eylemleri
İstanbul, Ankara ve İzmir'in de aralarında olduğu 7 kentte avukatlar, Gezi Parkı davasından tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tahliye edilmesi için eylem yaptı.

Hatay’dan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili seçilen Gezi davası tutuklusu Can Atalay’ın halen cezaevinden tahliye edilmemesine yönelik tepkiler sürüyor. Hukukçular 7 ilde Can Atalay için eşzamanlı eylem düzenledi.

Anayasa’nın 83. Maddesi uygulanmak zorunda

İstanbul Adliyesi önündeki eylemde konuşan Can Atalay’ın avukatı Akçay Taşçı, “Şu anda istediğimiz tek şey şudur. Anayasa hala ayakta ise bir hukuk devletinin kırıntısı dahi varsa yorumlara açık bırakılmaksızın Anayasa’nın 83. Maddesi uygulanmak zorundadır ve Can Atalay derhal tahliye edilmelidir. Yargılanması devam eden bir dava hakkında Adalet Bakanı’nın beyanda bulunması gibi bir görevi yoktur. Tam tersine yaptığı her beyanat suçtur. Bunu reddediyoruz” dedi.

Ankara'da müdahale

Atalay için Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen hukukçulara polis ve özel güvenlik müdahale etti. Türkiye İşçi Partisi tarafından yapılan açıklamada; "Ankara Adliyesi’nde Hatay Milletvekilimiz Av. Can Atalay’ın serbest kalması için basın açıklaması düzenleyen avukatlara ve hukuk meslek örgütlerine polis ve özel güvenlik saldırdı. Can Atalay'a Özgürlük için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz!" ifadeleri kullanıldı.

İzmir'de eylem

İzmirli avukatlar, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutukluk halinin devam etmesini protesto etti. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Adalet için Hukukçular ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri İzmir Adliyesi önünde bir araya geldi. Avukatlara İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da destek verdi.

İzmir Adliyesi önünde “Can Atalay’a Özgürlük” yazılı pankart açan avukatlar adına basın açıklamasını Avukat Aytekin Aktaş okudu. Aktaş, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 83. maddesine göre; "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.’

Anayasa Mahkemesi'nin daha önce Mustafa Balbay, Sebahat Tuncel, Enis Berberoğlu, Leyla Güven, Ömer Faruk Gergerlioğlu başvurularına dair verdiği kararlar ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun tüm bu kararlara atıfla verilen Cumhuriyet Davası'na ilişkin bozma kararı, seçilmiş bir milletvekilinin cezaevinden tahliyesinin hakimin takdir yetkisi içerisinde değerlendirilebilecek bir husus değil, bir anayasal zorunluluk olduğunu ortaya koymaktadır.

Can Atalay, seçmenlerinin iradesini parlamentoda temsil etmek, yasama faaliyeti içerisinde yer almak ve deprem bölgesinde olan Hatay için çalışmalarına başlamak üzere derhal serbest bırakılmalıdır” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem