Jack Dorsey ve Türk yapımcının Twitter kavgası

Jack Dorsey ve Türk yapımcının Twitter kavgası
Twitter'ı almayı planlayan ABD'li milyarder Elon Musk, tweetlerin kullanıcıların önüne düşme sırasını belirleyen algoritmayı eleştirdi. Twitter'ın eski CEO'su Jack Dorsey yanıt olarak algoritmayı savunurken, belgesel yapımcısı yapımcı Hasan Söylemez'le atıştı.

Sosyal medya platformu Twitter’ın, kullanıcıların ana sayfasındaki zaman akışındaki paylaşımları düzenleyen algoritması tartışma yaratmaya devam ediyor. Twitter'ı satın almayı planlayan ABD'li milyarder Elon Musk'ın algoritmayı 'manipülasyon' olarak nitelemesine Twitter'ın eski CEO'su Jack Dorsey'den yanıt geldi. Dorsey, söylediklerine itiraz eden Türk yapımcı Hasan Söylemez'le de atıştı.

Söz konusu algoritma, kullanıcıların takip ettiği hesapların paylaşımlarını kronolojik olarak değil, Twitter'ın 'tahminleri' üzerinden gösteriyor.

Tartışma da, Elon Musk'ın "Algoritma tarafından farkında olmadığınız şekillerde manipüle ediliyorsunuz" demesiyle başladı. Musk, kullanıcıların nasıl en son atılan tweetleri kronolojik sırayla görebileceğini de anlattı.

Elon Musk bir sonraki paylaşımında da, "Algoritmada ne okumak isteyebileceğinizi tahmin etmeye çalışıyor ve bunu yaparken de, siz farkına varmadan, sizin bakış açılarınızı kasıtlı olmadan manipüle ediyor/derinleştiriyor" dedi.

'ZAMAN KAZANDIRMA' İDDİASI TEPKİ ÇEKTİ

Twitter'ın eski CEO'su Jack Dorsey ise Musk'a yanıtında, algoritmanın sadece Twitter'dan bir süre uzak kalan kullanıcılara zaman kazandırmak için tasarlandığını söyledi. Türkiyeli gazeteci ve belgesel yapımcısı Hasan Söylemez ise buna tepki göstererek, "Algoritma kesinlikle manipülasyon için tasarlanmış! Niyetiniz iyi olsaydı, bize bu tasarımı dayatmazdınız" dedi.

Twitter'ın eski CEO'su, Söylemez'e yanıtında "Hayır, manipüle etmek için tasarlanmadı" derken, algoritmanın kullanıcılara zaman kazandırmak için tasarlandığını yineledi. Dorsey, bunun 'istenmeyen sonuçları olabileceğini' ve kişilerin bu nedenle algoritmayı kullanmamayı tercih etme seçeneklerinin de bulunduğunu söyledi.

twitter.jpg

'ALGORİTMA NEYE GÖRE KARAR VERİYOR'

Söylemez ise kullanıcıların Twitter'ın ilk açtığında algoritmanın devrede olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi: "Algoritma kullanıp kullanmamaya karar vermemiz için bizi algoritma kullanmaya zorlamanız bir dayatma. Bu algoritmalar neyle etkileşim içinde olduğumuza nasıl karar veriyor? Tasarımın değişmesinden bu yana etkileşimler azaldı ve takipçilerimiz tweet'lerimizi göremiyor. Bunun farkında değil misiniz?”

Dorsey bu sözlere yanıtında, "Algoritmalar basitçe, bir kişinin 'en yüksek ihtimalle' etkileşime gireceği tweet'leri en üste koymaya çalışıyor. Neyi sevdiğinize, retweet'lediğinize, yanıtladığınıza, aradığınıza, vs. dayanarak tahminde bulunuyor. Amacı kolaylık sağlamak, daha fazlası değil" dedi. Dorsey, isteyen kullanıcıların algoritmayı kapatabildiğini de yineledi.

'TAM TERSİ OLMALI'

Tartışmaya katılan bir diğer kullanıcı ise Twitter'ın açıldığında algoritmasız olması gerektiğini, isteyenin algoritmaya geçmesi gerektiğini belirterek, "Tam tersi olmalı. Açılışta, kullanıcıların yüzde 99'unun olmasını beklediği gibi en son tweetler görünmeli, manipüle edilenler değil. Değiştirme şansı bundan sonra verilmeli. Diğer türlüsü, el altından gizlice yapılıyor" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya