James Jeffrey: Suriye'ye yeni kara harekatı 2019'daki anlaşmanın ihlali olur

James Jeffrey: Suriye'ye yeni kara harekatı 2019'daki anlaşmanın ihlali olur
ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi ve aynı zamanda eski Suriye özel temsilcisi James Jeffrey Türkiye tarafından Suriye’nin kuzeydoğusuna yeni bir kara harekatı olasılığına ilişkin değerlendirmede bulundu.

ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’ye ait insansız hava aracını düşürmesinin ardından taraflar arasında yoğun telefon trafiği yaşandı. Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve mevkidaşı Hakan Fidan da telefonda görüştü. Gelen mesajlarda taraflar arasında “çatışmasızlık mekanizması protokollerinin” işletilmesine yönelik önlemlerin altı çizildi.

VOA Türkçe’den Begüm Dönmez Ersöz'ün sorularını yanıtlayan ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi ve aynı zamanda eski Suriye özel temsilcisi James Jeffrey, Suriye’de sahada “PKK ve onun Suriye kolu”, Türkiye ve ABD olmak üzere üç ayrı aktör olduğu için, taraflar Suriye’deki durumla yaşamayı öğrenmiş olsa da gerilimin her zaman tırmanması olasılığı olduğunu belirtti.

Türkiye tarafından Suriye’nin kuzeydoğusuna yeni bir kara harekatı olasılığını değerlendiren James Jeffrey, “Sahadaki ABD güçlerine yönelik doğrudan tehdit oluşturacak kuzeydoğuda bir kara harekatını diğerlerinden ayırmak gerekir. İkinci olarak, böyle bir adım kuzeydoğuda Türkiye ve koalisyonun geri kalanı için de büyük önem taşıyan askeri varlığımızı sonlandırmasa bile sekteye uğratabilir. Üçüncü olaraksa 2019’da Erdoğan ve Pence (Dönemin başkan yardımcısı) arasında varılan anlaşmanın ihlali olur” diyor.

Şu anda Suriye’nin kuzeyine kara harekatını pek olası görmediğini söyleyen James Jeffrey’ye göre, Türkiye’nin operasyonları yoğunlaştırmasının amacı daha çok “PKK ve Kandil’e Suriye’deki varlıklarının ve yönettiği yerlerin tehlikede olduğu sinyalini” göndermek. (Kısa Dalga)

Gündem