James Webb Teleskobu uzaydan büyüleyici görüntüler yakaladı

James Webb Teleskobu uzaydan büyüleyici görüntüler yakaladı
James Webb Uzay Teleskobu bir kez daha objektiflerini Halka Bulutsusuna ve onun büyüleyici ayrıntılarına çevirdi. Dev gaz bulutu Dünya'dan yaklaşık 2.500 ışık yılı uzaklıkta bulurken elde edilen görüntüler ufuk açıcı...

Yeni görüntüler, her iki kızılötesi gözlemde de benzersiz ayrıntıları ortaya çıkaran benzeri görülmemiş uzamsal çözünürlük ve spektral hassasiyet sağlıyor.

İlk görüntü (yukarıda) Webb Uzay Teleskobu'nun birincil sensörlerinden biri olan NIRCam (Near InfraRed Camera) ile yakalanmış durumda.

Donanımhaber'in derlediği bilgilere göre; yakın kızılötesi spektrumdaki ışığı algılamak üzere tasarlanmış olan bu sensörden alınan yeni görüntü iç halkanın filament yapısının karmaşık ayrıntılarını gösteriyor. NIRCam sayesinde geçtiğimiz yıl Yaratılış Sütunları'nın şimdiye kadarki en mükemmel görüntüleri de kaydedilmişti.

indir.webp

Hemen üstteki ikinci görüntü ise JWST'nin MIRI (Orta Kızılötesi Enstrümanı) kullanılarak kaydedildi. Bu görüntüde ise nebulanın dış bölgelerindeki eşmerkezli özelliklerdeki belirli ayrıntılar ortaya konuluyor.

Halka Bulutsusu, birçok moleküler hidrojen küreciğine sahip olan zengin nebuladır. İç bölgeleri sıcak gazlarla doluyken ana kabuk, polisiklik aromatik hidrokarbonlardan oluşan bir emisyon halkasını barındırıyor. Halkanın dışında bulunan eşmerkezli yayların düşük kütleli bir yoldaşla etkileşim sonucunda oluştuğu düşünülüyor. Halka Bulutsusu hakkında daha fazla bilgiyi üstteki bağlantıdaki haberimizden okuyabilirsiniz.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Teknoloji