Japonya’da tecavüzün tanımı değişiyor: Yasa için zaman daralıyor, aktivistler baskıyı arttırıyor

Japonya’da tecavüzün tanımı değişiyor: Yasa için zaman daralıyor, aktivistler baskıyı arttırıyor
Japonya’da tecavüze uğrayan kadınlar çoğu zaman adaletin tecelli edeceğine dair bir umut besleyemiyor. Ancak Japon parlamentosunun üzerinde çalıştığı yasa tasarısı bu durumu tamamen değiştirebilir.

Japon kanunlarına göre tecavüzün, “kendisinde olmayan ya da karşı çıkamayan birinin durumunu kötüye kullanmanın” sonucu gerçekleştiği öngörülüyor.

Tecavüzün çok dar bir kapsamda tanımlanmasının savcıların ve yargıçların bir vakayı tecavüz olarak nitelendirmesi için yüksek bir çıta belirlediği düşünülüyor.

BBC muhabirleri Tessa Wong ve Sakiko Shiraishi’ye göre yeni düzenlemede büyük fark tecavüzün tanımının “zorla gerçekleşen cinsel ilişkiden” “rıza gösterilmeden gerçekleşen cinsel ilişki” olarak değiştirilmesi olacak.

Böylece davalara rıza kavramının girmesi sağlanacak.

Japonya’da soruşturmaların sadece üçte birinde tecavüz suçunun işlendiği kararına varılıyor. Ancak toplumda uzun bir süredir bunun değişmesi için güçlü bir talep var. 2019’da bir ay içinde dört vakada zanlılar hiçbir ceza almadı, bu da toplumda tepkilerin ortaya çıkmasına yol açtı.

Toplumun tepki göstermesinin üzerine bu davaların hepsi tekrar görüldü ve zanlılar suçlu bulundu. Ülke çapında başlatılan kampanya ve tecavüzden kurtulanlara gösterilen dayanışma sonucunda bu mevzu Japonya’da daha çok yer kaplamaya başladı.


Yapılması planlanan kanun tasarısıyla rıza yaşı da 16’ya yükseltilecek. Yasa tasarısında mağdurun “rızasının olmadığını göstermesinin zor olduğu” sekiz senaryo ortaya konuyor. Aktivistler ise bu sekiz senaryonun netleştirilmesini talep ediyor. Kabul edilmesi halinde yasa tasarısı bir milat olacak.

Ancak bir yandan da zaman daralıyor. Parlamentonun üst kanadının yasayı 21 Haziran’a kadar geçirmesi gerek; ancak şimdilik göçle ilgili bir yasa gündemi kaplamış durumda. Bu tarih geçerse, cinsel saldırı ile ilgili reformların geleceği belirsizleşecek; o yüzden de aktivistler milletvekillerine baskı yapıyor.

Yazının tamamı

Dünya