Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alan: 6 Şubat açık bir katliamdı, hala zemin etüdü yapılmadan bina inşa ediyorlar

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alan: 6 Şubat açık bir katliamdı, hala zemin etüdü yapılmadan bina inşa ediyorlar
Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan,6 Şubat depreminin yıl dönümüne gittiğimiz bugünlerde Kısa Dalga’dan Esra Tokat’ın konuğu oldu.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 11 il büyük bir yıkıma uğradı.

Depremin 1. yılına günler kala Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, Kısa Dalga’dan Esra Tokat’ın konuğu oldu.

"Risk azaltıcı ve iyileştirici çalışmalar yapmadıklarını görüyoruz"

"Ülke tarihinde ender görünebilecek bir kayıpla karşı karşıyayız bölgede" diyen Alan "Ancak politikacılarımız, gerek siyasiler gerek idari mekanizma içerisinde bulunanlar, bugün TBMM’nin hazırladığı raporlarda dahil olmak üzere herhangi bir risk azaltıcı ve iyileştirici çalışmaları yapmadıklarını üzülerek görüyoruz" dedi.

"Siyasilerimiz hiçbir tedbir almadılar"

“6 Şubat öncesinde hiçbir hazırlık yoktu. Uyarılarımıza rağmen herhangi bir tedbir alınmaması nedeniyle bölgede açık bir katliam yaşandı. Siyasilerimiz hiçbir tedbir almadılar” dedi ve ekledi:

“Binlerce aile parçalandı bir o kadarı da yok oldu. Umut ediyorum ki siyasiler, yöneticiler bu depremlerden ders alırlar, bu yıkımdan, bu can kayıplarından vicdan azabı duyar ve gerekli çalışmaları yürütürler. Ancak geçen 1 yıllık süre içerisinde hiçbir çalışma yürütülmediğini görüyoruz.”

"Zemin etüdü yapılmadan yeni binalar inşa ediliyor"

"6 Şubat depremlerinin ardından zemin etüdü yapılmadan yeni binalar inşa ediliyor. 'Biz afet zararlarını azaltmak için şunları yaptık, şu yasaları çıkarttık, şu yönetmelikleri düzelttik' diyemezler. Kalkıp söyleyecek tek bir cümleleri var o da '50 bin TOKİ inşa ettik.' Ya siz fay zonları üzerine bina inşa ettikten sonra bunu TOKİ yapmış ya da müteahhit yapmış ne fark eder?"

Erdoğan'a soru: "Neden fay yasası çıkarılmadı?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a çağrıda bulunan Alan, “Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen, 4 yıldır fay yasası çıkaracaklarını ifade etmelerine rağmen fay yasasının neden çıkarılmadığını, Afet Risk Azaltma Kanunu’nun neden getirilmediğini, 3194 sayılı İmar Kanunu’nda ve 7269 Sayılı Afetler Kanunu’nda neden tek bir düzenlemenin gerçekleşmediğini; hala 1980’li yılların bilgi birikimiyle planlama ve yapı üretme süreçlerini planladığımızı sormak istiyorum?"

"Liyakatsiz insanları atıyorlar"

Yerel seçimler yaklaşırken belediyelerin deprem risk çalışmalarına da değinen Alan, "Kendi kentlerinin afet risklerini öğrenmek istemiyor belediye başkanlarımız. Büyükşehir Belediyelerinde afet işleri başkanlığı kurma zorunluğu getirildi. Geçtiğimiz 7-8 ay içerisinde büyükşehir belediyelerimizin ya bu durumdan haberi yok ya da kurmak istemiyorlar. Kendi şehirlerinin deprem risklerini öğrenmek istemiyorlar. Peki bilenler ne yapıyor? Bu kadrolara hayatı boyunca bir gün afete dair bir eğitim almamış, afet süreçlerinin yönetimine ilişkin çalışma yürütmemiş liyakatsiz insanları atıyorlar" dedi.

İstanbul için geç kalındığını ifade eden Alan, “Herkes depremin eli kulağında diyor, sismik boşluk var aynen Maraş’ta olduğu gibi diyoruz. Her gün bina sayısı artıyor" dedi.

  • 6 Şubat depremi göz göre mi geldi?
  • 6 Şubat’tan sonra olası bir depreme dair hazırlıklar olması gerektiği gibi, uygun yapılıyor mu?
  • Depremden sonra inşa edilen yapılar hala fay zonları üzerine mi yapılıyor?
  • Türkiye’deki en riskli iller hangileri?

Tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası podcastimizde.

Gündem