JMO Şube Başkanı Hamzaçebi: Erzincan'da 8 büyüklüğündeki deprem Trabzon’da çoğu yapıyı yıkar

JMO Şube Başkanı Hamzaçebi: Erzincan'da 8 büyüklüğündeki deprem Trabzon’da çoğu yapıyı yıkar
Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semi Hamzaçebi, AFAD'ın hazırladığı il afet risk azaltma planlarına göre hareket edilmediğini, hiçbir kurumun deprem riskine karşı görevini yerine getirmediğini söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 7-8-9 Kasım 2023 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kültür merkezinde 12 yıl aradan sonra 2'ncisi düzenlenen Kent Sempozyumu'nun sonuçlarını değerlendirmek için basınla bir araya geldi.

TMMOB’a bağlı odaların şube başkanlarının katıldığı toplantıda sempozyumda alınan sonuçların takibinin yapılacağı belirtildi.

Gazete Duvar'dan Fatih Saygın'ın haberine göre, TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Prof. Dr. Ebru Çolak, Trabzon'un afet bölgesi olduğunu ve Afet Risk Başkanlığı kurulması için öneride bulunduklarını ifade etti.

Gazetecilerin depremle ilgili sorularını yanıtlayan Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semi Hamzaçebi, AFAD'ın hazırladığı il afet risk azaltma planlarına göre hareket edilmediğini ifade etti.

Karadeniz’in en büyük riski heyelan

Hiçbir kurumun deprem riskine karşı görevini yerine getirmediğini söyleyen Hamzaçebi, şöyle konuştu:

"Erzincan'da 8 büyüklüğünde bir deprem olduğu zaman burada çoğu yapının yıkılabileceğini söyleyebilirim. Çünkü Karadeniz'in en büyük riski kuzey yamaçlarının heyelan riski altında olmasıdır. Sempozyumda da bu çıkan sonuçlardan biridir. Lidar yöntemiyle bölgedeki heyelanların çalışılması gerekiyor. Çünkü Karadeniz bitki örtüsü yönünden kapalı olduğu için yüzeysel olarak heyelanlar görülmese de yapılan ölçümlerle bu tespit edilebiliyor. Bu tehlikelere karşı kurumlara verilen görevlerin yerine getirilmesi gerekiyor."

“Madencilik mevzuata uygun yapılmıyor”

Son dönemde bölgede artan maden başvurularıyla ilgili soruyu da cevaplayan Hamzaçebi, Türkiye'de madenciliğin kanun ve mevzuatlara uygun yapılmadığını söyledi.

Hiçbir maden projesinin doğaya zarar vermeden yapılamayacağını ifade eden Hamzaçebi, "Biz projelerde doğaya en az zararla ihtiyacımızı almaya çalışmalıyız. Bunu yaparken de maden çalışması sona erdiğinde rehabilitasyon projesi yapılır. Türkiye'de yaşadığımız sorun bu rehabilitasyon projelerinin yapılmamasından kaynaklanıyor.

"İhtiyaca göre çıkarım yapmak gerekiyor. Dünyada kaynaklar sonsuz değil. Fakat günümüzde öyle bir hale geldi ki bütün kaynakları çıkarıp tüketmek istiyoruz.

“HES projeleri de aynı şekilde. Bir dere yatağında yapılabilecek HES sayısı bellidir. Bunun üzerine çıkılırsa doğayı tahrip edersin, bu madencilikte de aynıdır. Çevre şartlarına uymalıyız. Türkiye'nin en büyük sorunu mevzuata uymamaktan kaynaklanıyor. Bunun da uygulayıcısı kamu kurumlarıdır, savcılarımızdır.” (Kısa Dalga)

Gündem