Jülide Kural, cezaevindeki Gültan Kışanak'ın sesi oldu

Jülide Kural, cezaevindeki Gültan Kışanak'ın sesi oldu
Tutuklu bulunan DEM Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Gültan Kışanak'ın duruşmada yaptığı ve seçime dönük olan son savunması, Jülide Kural tarafından seslendirildi.

Kadınlar, DEM Parti’nin 2016 yılından bu yana tutuklu bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Gültan Kışanak ile dayanışmak amacıyla bir kampanya grubu oluşturdu.

Grup tarafınfan 'Gültan’la Ankara’ya, Kadınlar Dayanışmaya' adıyla açılan X hesabından "#GültanKışanak: Neden mi Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı oldum?" spotuyla bir video yayınlandı.

Videoda kadınların eylem görüntüleri ile Kışanak'ın daha önce yaptığı konuşmanın yer aldı.

Kışanak’ın Kobane Davasında yaptığı ve seçime dönük olan son savunması da videoda yer aldı.

Kışanak'ın savunmasını, oyuncu Jülide Kural seslendirdi.

Kışanak’ın belediye eş başkanlığı sürecinde yaptığı çalışmalar ve katıldığı eylemlerden derlenen videoda neden aday olduğu anlatılıyor.

Kışanak savunmasında şunları söylemişti:

"Yaklaşık on yıldır yargı makamlarının karşısındayım. Yaptığım siyasi çalışmalar ve düşüncelerim nedeniyle 2024'ten bu yana her gün mahkeme salonlarındayım. Son olarak da 7 buçuk yıldır siyasi rehine olarak bu duruşmaya katılıyorum. Bugün biraz farklı bir gün olacak. 7 buçuk yıllık siyasi rehinenin bugün farklı bir yüzü ile karşılaşacağız. Ben burada aynı zamanda Türkiye Cumhuriye'nin başkenti Ankara'nın DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı olarak konuşuyorum. Bu ülkede demokrasi sandığa indirgendi ama son 8 yıldır sandık da lime lime edildi. Sandığın da bir güvencesi kalmadı. Bugün siyasi rehine koşullarında aday olmam da bunun en açık göstergesidir. Siyasi rakiplerim sahada performans gösteriyor. Kimi çifte telli oynuyor, kimi Ankara oyunu oynuyor. Böylece halkın karşısına çıkıp, boş-anlamsız vaatleri ile seçim sürecinde geçinmeye çalışıyorlar. Bu halkın, kadınların, yoksulların sesi olan bizler, maalesef siyasi rehine olarak hala hücrelerde tutuluyoruz.

"Biz halklarımıza demokratik bir seçenek yaratma mücadelesi veriyoruz"

Türkiye’de hapishane ve siyaset bağlamında çok hikaye var. Maalesef Türkiye'de özelikle muhalif siyasetçilerin yolu cezaevlerinden geçmiştir. Fakat biz biraz ilkleri yaşıyoruz. Örneğin, sanığın cezaevinde hep bir gün kentin belediye eşbaşkanı olarak görev yaptığı, siyasi darbe ile görevden alınan, 7 buçuk yıl olarak rehine tutulan, sonra Ankara adayı olan ilk kişi benim galiba. Bu ilkeleri bize yaşatıyorlar. Çünkü biz bu ülkede yeni bir yol açmak istiyoruz. Bugünlerde çok soruluyor, 'bu üçüncü yol nedir?' diye. Ya da 'kime kaybettireceksiniz kime kazandıracaksınız?' diye. Burada çok net olarak şunu söylüyorum ki, kimseye kaybettirme, kimseye kazandırma siyaseti yaklaşımımız yoktur. Biz halklarımıza demokratik bir seçenek yaratma mücadelesi veriyoruz. Bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz.

"Halk iradesinin tecelli etmesi için bir kez daha sorumluluk ve görev aldım"

Bir seçim sürecini daha cezaevinde geçiriyoruz. Bu 7 buçuk yıllık süreçte tam dört seçim yapıldı, bir referandum yapıldı. İki genel seçim yapıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı, bir yerel seçim yapıldı ve şimdi ikinci yerel seçim yapılıyor. Yani bu siyasi rehine sürecinde beşinci seçimle karşı karşıyayız. Hukuksuz ve haksız şekilde halkın iradesi gasp edildi. Bugün burada aday bile olmam bunun göstergesidir. Demek ki ben hala belediye başkanlığı yapmaya haiz bir kişiyim. Ama Diyarbakır'ın iradesi o gün gasp edildi. Bugün Diyarbakır'dan Ankara'ya toplumsal barış köprüleri kurmak için görev ve sorumluluk aldım. Bu siyasi iktidarın elinde oyuncağa dönmüş halk iradesini doğru temelde tecelli etmesi için bir kez daha sorumluluk ve görev aldım. (Kısa Dalga)

Gündem