Kabarık faturaları ödemekte zorlanan yarım milyon İngiliz 'sıcak alanları' kullanmış

Kabarık faturaları ödemekte zorlanan yarım milyon İngiliz 'sıcak alanları' kullanmış
İngiltere'de doğalgaz faturasını ödeyemeyecek kişiler için ülke çapında belirlenen 4 binden fazla 'sıcak alan'dan yarım milyon kişinin faydalandığı bildirildi.

Britanya'da yayınlanan Guardian gazetesi, İngiltere'de enerji fiyatlarındaki tırmanış yüzünden faturalarını ödemekte zorlanan yüzbinlerce kişinin, geçen kış gündüz saatlerini kamusal ısınma alanlarında geçirdiğini yazdı.

Geçen sonbaharda elektrik ve doğalgaz faturalarının ve genel olarak hayat pahalılığının milyonlar için başa çıkılamaz hale gelmeye başlamasıyla ortaya atılan ısıtılmış kamusal alanlar fikri, İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda çapında binlerce yerde karşılık buldu.

Ücretsiz yemek ve sıcak alan

BBC Türkçe'nin aktardığına göre vakıflar, kütüphaneler, kiliseler, dini kuruluşlar kapılarını artan fiyatlar karşısında yoksullaşan yüzbinlere açtı, ücretsiz yiyecek, çay, kahve ve sıcak bir ortam sundu.

Ülke çapında 4 bin 200 'sıcak sosyal alan ağı' yaratan Warm Welcome (Sıcak Karşılama) kampanyasının araştırmasına göre yarım milyonu aşkın insan, bu alanları kullanarak 'nefes alma imkanı' buldu.

Araştırmanın aktardığına göre ziyaretçilerin çoğu sıcak sosyal ortamların, doğalgaz ve elektrik faturalarını, internet masraflarını ve gıda harcamalarını düşürmelerini sağladığını, çocuklarına oyun alanları sunduğunu söyledi.

Fakat yapılan görüşmelerde bu ortamların başlangıçta düşünülenden çok farklı ve önemli bir soruna da cevap verdiği ortaya çıktı.

Giderek artan bir sıkıntı olan toplumdan soyutlanma ve yalnızlık da bu alanlar sayesinde hafifledi.

'Yoksulların toplandığı yer' algısı varsa kullanılmıyor

liverpool kentinde bir ısıtılmış alan sunan Brain Charity adlı vakfın başkanı Nanette Mellors "Sosyal temas, yiyecek ve sıcaklık kadar önemli. Bu yaşamımızı sürdürmemizi sağlayan şey. İnsanlar, bir araya geldiklerinde kendilerini daha iyi hissediyorlar" dedi.

Warm Welcome projesinin başkanı David Barclay'e göre bu ortamların başarılı olması, çok hassas bir yaklaşımı gerektiriyor.

İnsanlar sıcak alanların 'yoksulların toplanıp ısındığı bir yer' olarak algılandığını hissederlerse gelmiyorlar.

Isıtılmış alanlar arasında en başarılı olanların, mekanda koro, kabare, egzersiz, dart ve bingo gibi aktivitelere yer veren, aynı zamanda ücretsiz ya da indirimli yiyecek, çamaşırhane, saç kesimi, çocuk bakımı gibi hizmetler sağlayan ve girişi kolay, insanların yargılanmadıklarını hissettiği yerler olduğu anlaşıldı. (Kısa Dalga)

Gündem