Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 23 kadın öldürüldü, '19 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu'

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 23 kadın öldürüldü, '19 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu'
Mart ayına ilişkin kadın cinayetleri verilerini paylaşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Türkiye'de 23 kadın katledilirken, 19 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Platform yaptığı açıklamada, "Sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam edecek" ifadelerinde bulunuldu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun yaptığı açıklamada, Mart ayına ilişkin kadın cinayetleri verilerini paylaştı. Mart ayında 23 kadın öldürülürken, 19 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Platform'un verilerinde kadınların 16’sı evinde, 4’ü sokakta, 1’i otelde, 1’i iş yerinde, 1’i ormanlık alanda öldürüldü. Katledilen kadınların yüzde 70’i evlerinde öldürüldü. Öldürülen kadınların 12’si kesici aletlerle, 10’u ateşli silahlarla ve 1’i boğularak öldürüldü. Hayatını kaybeden kadınların yüzde 52’si kesici aletler ile öldürüldü.

'Caydırıcı cezalar verilmedikçe cinayetler sürmeye devam edecek'

Platformun yaptığı açıklamada ise şu şekilde:

“Bu ay 23 kadın cinayeti işlenmiş, 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 23 kadından 8’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2’si ekonomik bahane ile, 1’i bakım altında olduğu bahanesi ile öldürüldü.

12’sinin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 12 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” (Kısa Dalga)

Gündem