Kadın hastalıkları uzmanı uyardı: Endometriozis ağrıları cinsel sağlığı da etkiliyor

Kadın hastalıkları uzmanı uyardı: Endometriozis ağrıları cinsel sağlığı da etkiliyor
Kadınların yaşamını birçok açıdan etkileyen endometriozis hastalığının cinsel sağlığı da doğrudan etkilediğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan, "Rahim dışındaki dokuların kanaması ve inflamasyona neden olması, cinsel ilişki esnasında ağrılı bir deneyime yol açabiliyor" ifadelerini kullandı.

Endometriozisin sessizce ilerleyebildiğini belirten Op. Dr. Cevahir Tekcan, DHA'ya konuştu. Tekcan, "Endometriozis, tanı konması ve etkili bir şekilde tedavi edilmesi zorlu bir süreci beraberinde getiren bir hastalık konumunda. Birçok hastanın, yaşadığı şiddetli ağrıların cinsel ilişki ile bağlantı kuramaması veya tanının yetersiz kalması gibi sebeplerle uzun bir süre boyunca çözümsüz sorunlarla mücadele etmek zorunda kalabiliyor. Tıp dünyasındaki genel araştırmalar ve doktor çıkarımlarına göre, üreme çağındaki her 10 kadından biri endometriozis hastası, ancak teşhis konması yıllar alabiliyor ve bu süre zarfında kadınlar ciddi ağrı çekebiliyor, yaşam kaliteleri olumsuz etkilenebiliyor veya cinsel ilişki yaşayamıyor" dedi.

Ağrılara neden olabilir

Endometriozis'in cinsel sağlığı da önemli ölçüde etkilediğini belirten Op. Dr. Cevahir Tekcan, "Rahim dışındaki dokuların kanaması ve inflamasyona neden olması, cinsel ilişki esnasında ağrılı bir deneyime yol açabiliyor. Bu durumun hastaların cinsel aktiviteden kaçınmasına ve dolayısıyla ilişkilerinde fiziki ve psikolojik zorluklar yaşamasına neden olabiliyor. Bu hastalığın anlaşılması, erken tanısı ve uygun tedavisi, kadınların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabiliyor. Ayrıca, hastalığın belirtileri her zaman görülmeyebiliyor ve bu durum, tüm açıklanamayan infertilite vakalarının da yarısının nedeni olabiliyor" diye konuştu.

Op. Dr. Cevahir Tekcan, endometriozisin tanı ve tedavi sürecinin karmaşıklığı nedeniyle birçok hastanın yaşadığı ağrılarla başa çıkmasını zorlaştıran bir hastalık olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

"Ultrasonografi çikolata kistlerinin görülmesi ve ileri derecede yapışıklara neden olan endometrioziste tüplerde genişlemenin görülmesinde önemlidir. Gerekli olgularda MRI kullanılabilir. Laparoskopik inceleme altın standart tanı yöntemidir. Endometriozisin tedavi yöntemlerinin genellikle ilaç ve cerrahi tedaviyi içerdiğini, tedavi yaklaşımlarının, hastanın spesifik durumuna ve yarattığı soruna bağlı olarak değişebiliyor. Cerrahi tedavi planlandığında, özellikle hastaların çoğunun üreme çağında olduğu düşünülerek, koruyucu cerrahi müdahaleler tercih edilebiliyor. Endometriozisle ve endometriozisin erken tanı ve etkili tedavi seçenekleri konusunda bilinçliliği artırmak ve hastalara daha iyi bir yaşam kalitesi sunabilmek için doktorlar, hastalar ve toplum arasında iş birliği ve bilgi paylaşımı büyük önem taşıyor."

Endometriozis nedir?

Endometriozis her ay kalınlaşıp, eğer gebelik oluşmaz ise kanamayla atılan endometrium yani rahim içi duvar tabakasının rahim dışı bölgelerde yerleşmesiyle oluşan bir hastalıktır.

Endometriozis görülme sıklığı nedir, kimler risk grubundadır?

Doğurgan yaştaki kadınların yüzde 10-17’sini, kronik pelvik ağrısı olan kadınların da yüzde 35-60’ını etkilemektedir.

Endometriozis nedenleri nelerdir?

Endometriozisin kesin nedeni bilinmemektedir. En yaygın kabul gören teori; her ay gerçekleşen yönü dışarı olan kan akımının, geriye doğru tüplerden karın içine akması, vücut koruyucu mekanizmalarının bu kanı temizleyememesi sonucunda dokularda iltihap gelişmesi ve süreç sonunda yapışıklıkların ve yangının oluşmasıdır.

Endometriozis belirtileri nelerdir?

Endometriozisin en sık görüldüğü bölgeler; yumurtalıklar, karın zarı, rahmin ön, arka, yan kısımları ile bağırsaklar ve ameliyat kesi yerleridir. Hastalık tuttuğu yere göre belirtiler verecektir. Endometriozisin yumurtalığı tutması ile ortaya çıkan çikolata kistinin en yaygın belirtileri ise; dismenore yani menstruasyon sırasında ağrı, disparoni yani cinsel birliktelik sırasında veya sonrasında ağrı, disüri yani idrar yaparken ağrı, bağırsak hareketleri ile ağrı, alt karın ve bel ağrısı, infertilite-gebe kalmada zorluk yani kısırlık, karında şişkinliktir. (Kısa Dalga)

Sağlık