Kadın siyasetçilere koğuşta 'limonlu su' bulundurdukları için hücre cezası

Kadın siyasetçilere koğuşta 'limonlu su' bulundurdukları için hücre cezası
Kobane Davası'nda nedeniyle tutuklu olan 5 kadın siyasetçiye koğuşlarında bulunan limonlu su nedeniyle dava açıldı ve hücre cezası verildi.

Kobane Davası'nda tutuklu yargılanan Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki Pervin Oduncu, Ayşe Yağcı, Ayla Akat Ata, Meryem Beli ve Dilek Yağlı hakkında koğuşlarında bulunan limonlu su nedeniyle dava açıldı.

Disiplin soruşturması

MA'dan Mehmet Aslan'ın haberine göre kadın siyasetçilerin koğuşunda 22 Şubat’ta arama yapıldı. İçerisinde limon parçalarının bulunduğu içi su dolu kavanoza el konuldu. Limonlu su nedeniyle Pervin Oduncu ve Ayşe Yağcı hakkında disiplin soruşturması başlatıldı.

Yazılı savunma verdiler

İki kadın tutuklu, 2 Mart’ta verdikleri yazılı savunmada, kantinden satın aldıkları semaverde oluşan kireci sökmek için limon suyunu koyarak kaynattıklarını belirtti. Savunmada, limon suyunun uzun zamandır pencerenin kenarında ağzı açık bir şekilde durduğu, defalarca gardiyanlar tarafından görüldüğü, aramalarda el konulduğu ve daha sonra geri verildiğini de anlatıldı.

11 gün hücre cezası verildi

Cezaevi disiplin kurulunun açtığı soruşturma kapsamında Oduncu ve Yağcı'ya, 4 Ağustos'ta “Ateşli silah, mermi, patlayıcı madde, kesici, delici, yaralayıcı, belirleyici, alet, yakıcı, aşındırıcı, boğucu, bayıltıcı, kör edici gaz ve ecza, her türlü zehir ve uyuşturucu ilaç ve madde, cep telefonu, telsiz ve sair elektronik haberleşme aracını kuruma sokmak, bulundurmak, kullanmak” iddiasıyla 11 gün hücre cezası verildi.

'Limon suyu' anlaşılmaz madde oldu

Disiplin Kurulu’nun kararında ayrıca, disiplin soruşturması sürerken, konunun aynı zamanda savcılık tarafından da incelemeye alındığı yer aldı. Buna göre; cezaevi idaresi, kavanozdaki limon suyunu “anlaşılmayan madde” olarak değerlendirerek, incelenmesi için 9 Mart’ta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

Limon suyunu incelemek için talepte bulunuldu

Savcılık, limon suyunu incelemek üzere Ankara Batı 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi’nden 7 gün süre talebinde bulundu. İncelemenin ardından savcı, iki isimden 2 ve 3 Mayıs’ta savunma istedi. Aynı koğuşta bulunan Ayla Akat Ata, Meryem Beli, Dilek Yağlı da soruşturma kapsamında ifade verdi. Ata, yıllardır “kireç sökücü” talebiyle dilekçe verdiklerini ayrıca kantin fişine yazdıklarını ancak bugüne değin verilmediğini, bu nedenle kireci doğal yöntemlerle sökmek için söz konusu limonlu suyu hazırladıklarını söyledi.

Kavanozdaki sıvının “etil alkol” olduğu ileri sürüldü

Savcılığın hazırladığı iddianamede 2 Temmuz’da 'uzmanlık raporu' alındığı ve kavanozdaki sıvının “etil alkol” olduğu ileri sürüldü. Ancak raporun nereden alındığına dair bilgiye yer verilmedi. Ayla Akat Ata, Meryem Beli, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu ve Ayşe Yağcı’nın cezalandırılması talep edilen iddianame, 27 Temmuz’da Ankara Batı 11’İnci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. (Kısa Dalga)

Gündem