Kadınlar İstanbul'da 6 Şubat'ta yaşamını yitirenleri andı: Unutmadık, affetmiyoruz

Kadınlar İstanbul'da 6 Şubat'ta yaşamını yitirenleri andı: Unutmadık, affetmiyoruz
Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla, Süreyya Operası önünde bir araya gelen çok sayıda kadın 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri andı. Burada yapılan açıklamada, “Deprem için toplanan bağışlar, afet vergileri nerede? Depremde kaybolan çocuklara ne oldu? Bizler depremde yaşanan hiçbir şeyi unutmadık, affetmiyoruz" denildi.

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla, Süreyya Operası önünde bir araya gelen çok sayıda kadın 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri andı.

Süreyya Operası'nda bir araya gelen kadınlar “Kadınlar unutmuyor, affetmiyor. Hesap soruyor” pankartı açarak Rıhtım’a yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık “6 Şubat’ı unutma, unutturma”, “AKP halka hesap verecek”, “Afet değil, bu bir katliam”, “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” sloganı atıldı.

Evrensel'in haberine göre, yürüyüşün ardından kadınlar Kadıköy Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklamayı okuyan Seçil Murtazaoğlu depremde ve deprem sonrasındaki süreçte demokratik kitle örgütleri, kadınların ve halkın dışında AFAD’ın, Kızılay’ın etkin olmadığını hatırlatarak şunları Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Hatay'da sarf ettiği sözlere karşılık "Bu sözlerle yıllardır yürütmeye çalıştıkları Hatay halkını göç ettirme politikasını depremle birlikte fırsata çevirmek için orada olmadıklarını itiraf etmiş ve alenen halkı tehdit etmiştir" dedi.

"Yardımlar sadaka gibi dağıtılıyor"

Murtazaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Halkın dayanışarak topladığı malzemeleri, çadırları taşıyan tırlara el koyarak üzerlerine kendi isimlerini koyan AFAD, Kızılay, AKP halk enkaz altındayken iktidara muhalif olup olmamalarına, sermayenin çıkarları için önemli olan bölgelerde işçi olup olmamalarına bakarak bu yardımları sadaka dağıtıyormuş gibi dağıttı, yardımların bir kısmını halka ulaştırmayıp sattı."

Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen bölgeden enkaz kaldırma çalışmaları sırasında ölmüş insan bedenlerinin bulunduğuna dikkat çekti.

"Rant projeleri için ihaleler hız kesmeden devam ediyor"

Beslenme, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçların hâlâ karşılanmadığına dikkat çeken Murtazaoğlu, "Halkın zeytinliklerin, tarlalarına istimlak kararı ve jandarmalar ile girilmeye çalışılıyor, rant projeleri için ihaleler hız kesmeden devam ediyor" dedi.

Murtazaoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Depremin en kritik saatlerinde ilgili bakanlıklar neredeydi? Deprem için toplanan bağışlar, afet vergileri nerede? Depremde kaybolan çocuklara ne oldu? Bizler depremde yaşanan hiçbir şeyi unutmadık, affetmiyoruz. 11 ilin karanlığa, enkaza, soğuğa ve açlığa mahkum edilmesi unutmuyor, affetmiyor, hesap soruyoruz. Gün gelecek, enkaz altında bırakılan, çadır bulamadığı için şiddet gördüğü yerlere dönen, erken yaşta evlendirilmeye çalışılan, depremde kaybolan çocuklarını arayan herkesin hesabını bu iktidardan ve yandaşlarından yaptıkları ve söyledikleri her şeyi tek tek hatırlatarak soracağız” (Kısa Dalga)

Gündem