Kadınlar'dan hijyenik ped tepkisi: "Temel ihtiyaçtır, yasaklanamaz"

Kadınlar'dan hijyenik ped tepkisi: "Temel ihtiyaçtır, yasaklanamaz"
İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı "market tedbirleri" genelgesine göre ihtiyaç malzemeleri kapsamında olup olmadığı tartışılan hijyenik pedlerin bazı marketler tarafından satılmaması kadınların tepkisine neden oldu. Ped almak için markete giden Avukat Selin Özcan, “Evime 300 metre yakındaki markete gittim. Ped alacağımı ifade ettim. ‘Hayır yasaklandı. Biz satış yapmıyoruz. İsterseniz internetten sipariş verebilirsiniz’ yanıtını aldı.

“Tam kapanma” döneminde marketlerde alınacak tedbirlere ilişkin genelgenin ardından, bazı marketlerin ped satmaması, kadınların tepkisini çekti. Ped almak için markete giden Avukat Selin Özcan, “Evime 300 metre yakındaki markete gittim. Ped alacağımı ifade ettim. ‘Hayır yasaklandı. Biz satış yapmıyoruz. İsterseniz internetten sipariş verebilirsiniz’ dediler. Ped temel bir ihtiyaçtır, yasaklanamaz” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı, “tam kapanma” döneminde marketlerde alınacak önlemlere ilişkin genelgenin ardından, sosyal medyada yapılan paylaşımlarda; bazı marketlerin “keyfi olarak ped satışı yapmadığı” aktarıldı.

Avukat Selin Özcan ise evine en yakın marketten ped alamadığını iddia etti. Türkiye genelinde uygun fiyatlı ürün satışı yapan zincir marketlerden birinde ped alamadığını söyleyen Özcan, yaşadıklarını ANKA Haber Ajansı’na anlattı:

“Kapanmadan dolayı yasaklar başlamadan önce ailemin yanına geldim. Balıkesir’deyim, burada bize en yakın market olan, 300 metre civarında bir A101 şubesi var. Dün A101 şubesine gittim. Pede ihtiyacım vardı, ped alacaktım. İçeri girdiğimde kasa görevlisi sürekli anons yapıyordu. ‘Temel gıda ürünleri hariç satış yapmıyoruz. Alamazsınız, yasak.’ Ped reyonunda şerit yoktu. Ben ped alacağımı ifade ettim. Yasaklandığını söyledi. Ben de ‘genelgede böyle bir yasak olmadığını pedin yasaklanamayacağını, temel bir ihtiyaç olduğunu’ belirttim. Buna rağmen, ‘Hayır yasaklandı. Biz satış yapmıyoruz. İsterseniz internetten sipariş verebilirsiniz’ diye söyledi. Bence buradaki asıl sorunumuz bunun yorumlanmaya açık olması. Ped temel bir ihtiyaçtır, yasaklanamaz.”

“REGL DÜZENİNİZİ DE BİZ KONTROL EDERİZ MANASINA GELİYOR”

Sorunu, ANKA’ya değerlendiren Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise, “genelgenin dışında, neyi nasıl satacağı konusunda bilgilendirilmeyen market yetkililerinin ped satışını yasakladığını” söyledi. Güllü, “Ped satışının yasakları ‘siz hasta olmayacaksınız normal regl sisteminizdeki düzeninizi de biz kontrol ederiz’ gibi bir manaya geliyor” dedi.

Güllü, "Marketlerde kadın pedi ve prezervatiflerin satışının önüne bir engel konulduğu, kırmızı şeritli resimleri sosyal medyada çok görür olduk. Genelgenin içinde böyle bir ayrıntı yok" dedi. Bu durumun nedenini; “kadın erkek eşitliğinde, kadını görünmez kılan zihniyetin sahadaki bilinçsizliğinin yansıması” olarak değerlendiren Güllü, “Çünkü o marketi işletenler, ‘canım bunları almazsa almasınlar, bizi ne ilgilendirir’ düşüncesinin hala geçerli olabileceği zannıyla o kırmızı şeridi marketlerdeki reyonun içine koyuyor” diye konuştu.

“İÇİŞLERİ AÇIKLAMA YAPMALIYDI”

Güllü, “bu konuda genelgenin olmaması bahanesine sığınmak yerine, İçişleri Bakanlığı’nın bu konunun, sosyal medyaya düştüğü andan itibaren, yasak olmadığını beyan etmesi lazımdı” dedi.

"KADINLARIN HER AY DÜZENLİ OLARAK REGL OLDUĞU GERÇEĞİNİ UNUTTULAR"

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ise şunları söyledi:

“AKP her geçen gün keyfi uygulamalarına bir yenisini ekliyor. Sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirmediği gibi, bir avucuna iş bir avucuna aş yazarak intihar eden vatandaşı görmezden geliyor. Siz önce vatandaşın karnını nasıl doyuracağına bakın. Millet aç, aç.

Son olarak bir genelge yayınladılar marketlerde vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları dışındaki ürünlere, herhangi bir şekilde izin verilmeyeceğini söylediler. Marketlerde ped stantlarına, 'satış yasak' ibaresi konulmaya başlandı. Kadınların her ay düzenli olarak regl olduğu gerçeğini unuttular sanıyorum. Artık kadınları rahat bırakın, bir an önce ped yasağını kaldırın.”

Gündem