Kadınlı erkekli eğlenceyi yasaklayan muhtar konuştu: 'Anayasa'da erkeklerin kadınların karışık oynaması yazıyor mu?"

Kadınlı erkekli eğlenceyi yasaklayan muhtar konuştu: 'Anayasa'da erkeklerin kadınların karışık oynaması yazıyor mu?"
Bursa'da düğünlerde kadın ve erkeklerin karışık oynamasını 'dinen uygun değil' diyerek yasaklayan muhtar Arif Yılmaz, "Anayasa'da erkeklerin kadınların karışık oynaması yazıyor mu?" diye konuştu.

Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı köylerden olan Karaağız Mahallesi Muhtarlığı ve Karaağız Yardımlaşma Derneği, düğün, kına ve asker uğurlama eğlencesinde, kadın ve erkeklerin karışık oynamasını 'dinen uygun değil' diyerek yasakladı.

10Haber'den Caner Taşpınar, Karaağız köyü Muhtarı Arif Yılmaz'a "Anayasa'ya uygun bir karar değil. Hukuki açıdan hiç düşündünüz mü?" diye sordu. Yılmaz, "Yok, ne gibi Anayasa'ya uygun değil. Anayasa'da erkeklerin kadınların karışık oynaması yazıyor mu? Anayasada bayanlar oynarken erkeklerin video çekmesi yazıyor mu?" yanıtını verdi.

'Tepki olarak o vatandaşın cemiyetine katılmayabiliriz'

Muhtar Yılmaz, köyde erkeklerin ve kadınların bir arada oynadığı düğün yapmak isteyenlere ise 'izin verileceğini' fakat 'tepki olarak vatandaşın düğüne katılmayabileceğini' söyledi. Yılmaz'ın sözleri şöyle:

"Yok hayır, tepki olarak o vatandaşın cemiyetine katılmayabiliriz. Biz muhtarlık ve köy heyeti olarak karar aldığımız için buna herkesin uyması gerekiyor bizce."

Anayasa 'eşitliğe aykırı' diyor

Tartışmalara sebep olan karar sonrası Anayasa'nın 10'uncu maddesi gündemde. Anayasanın 10. maddesine 2004 yılında 5170 sayılı kanunla eklenen fıkrada; kadınlar ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu, devletin bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlü olduğu, 2010 yılında 5982 sayılı kanunla eklenen cümlede de bu maksatla alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacağı hüküm altına alınmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem