Kadir Has Üniversitesi’nin aşısız öğrencileri kampüse almama kararı tartışılıyor

Kadir Has Üniversitesi’nin aşısız öğrencileri kampüse almama kararı tartışılıyor
İstanbul'da Kadir Has Üniversitesi, koronavirüs aşısı olmayan öğrencilerin yeni akademik yılda kampüse alınmayacağını ve bu öğrencilere uzaktan eğitim verileceğini açıklaması tartışmalara neden oldu.

Kadir Has Üniversitesi, geçtiğimiz günlerde kampüs girişlerine QR kodu okuma sistemi yerleştirileceğini ve iki doz aşısı olmayan hiç kimsenin kampüse girmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Üniversite, aşılarını tamamlayan ve yüz yüze eğitim yapmak isteyen öğrencilerin kampüste eğitimlerine devam edebileceği, ancak aşı olmak istemeyen öğrencilere ise online eğitim verileceğini de öğrencilerine iletti. Bu öğrencilerin sınavlarının ise kampüste gerçekleştirilecek şekilde hazırlıkların yapılacağı belirtildi.

Bazı öğrenciler bu karardan memnun. Kararı DW Türkçe'ye değerlendiren üniversitenin Hukuk Fakültesi öğrencisi Can İşeri, "Babaannem ve dedemle yaşıyorum. Kariyerime önem veriyorum ama hiçbir şey onların sağlığından önemli değil. Aşı olmayan insanların onların hayatlarını riske atma lükslerinin olduğunu düşünmüyorum" dedi. İşeri'ye göre aşı yaptırmayanlar online eğitim alabileceği için eğitim hakkına müdahale edilmediği, kararın zorlayıcı olmadığı kanısında.

"Böyle bir uygulama için mutlaka yasa gerekiyor"

Ancak karar hukukçulara göre tartışmalı.

DW Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede temel hak ve hürriyetlerin ancak belirli şartlarda sınırlandırılabileceğini belirten MEF Üniversitesi Anayasa Hukuku Profesörü Süheyl Batum, "Birincisi, niçin sınırladığın anayasada yazacak. Genel sağlık. Doğru. İkincisi, ölçülü olacak. Yani korumak istediğin kamunun sağlığıyla bireyin eğitim hakkı arasında bir ölçü sağlayacaksın. Üçüncüsü de bu, mutlaka bir yasayla yapılacak" dedi.

Anayasa Hukuku Profesörü Süheyl Batum

Umumi Hıfzısıhha Kanununda, İller İdaresi Kanununda ya da Yükseköğretim Kurulu Kanununda "aşı olmayanı okula almama" gibi bir düzenlemenin yer almadığını ifade eden Batum, bu nedenle kararın hukuki olmadığını savundu. Batum, Umumi Hıfzısıhha Kanunu'ndaki "devletin salgın hastalık görüldüğü takdirde tedbir alabileceğine" ilişkin maddeyi ise "Orada tedbirler diyor, evet. Eee, biz bu tedbirleri genişlettik kıyas yoluyla… Ceza hukukunda da insan hakları hukukunda da kıyas olmaz. Açık düzenleme şarttır" şeklinde yorumladı.

 

Sağlık