Kamu kurumlarında maaş saltanatı: Huzur hakkı, makul yarar tazminatı

Kamu kurumlarında maaş saltanatı: Huzur hakkı, makul yarar tazminatı
Emlak Bank yönetim kurulu üyeleri, kredilendirme komitesi üyeliği de yaptığı için milyonlarca lira kazanırken Halkbank’ta 5 brüt maaşa kadar makul yarar tazminatı ödendi. Borsa İstanbul’da ise huzur hakkı yüzde 33 artırıldı.

 

Kamu kurumlarındaki üst düzey bürokratlar çift ödemeler ile asgari ücretin on katına yakın maaşlar kazanıyor. BirGün gazetesinden Nurcan Gökdemir’in haberine göre, Emlak Bank yönetim kurulu üyeleri aynı zamanda kredilendirme komitesinde görev yaptıkları için 2019 rakamlarıyla 15 bin TL huzur hakkının üzerine dört huzur hakkı daha alıyor. TPAO’nun Jersey Adaları’ndaki şirketinin kadrosundaki 35 çalışan için devlet kasasından ayda 750 bin TL çıkıyor, işsiz kalmamalarına karşın bağlı ortaklıklarda görevlendirilenlere de fazladan ödemeler yapılıyor.

Sayıştay raporlarına yansıyan bazı örnekler şöyle:

Kamu ve özel bankaların tamamında kredi komiteleri 3 üyeden oluşurken Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş. gibi yeni kurulan ve kredi hacmi 6-7 milyar TL olan bir katılım bankasında kredi komitesi 6 üyeden oluşturuldu. Yönetim Kurulu Başkanlığını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcılığını yapan Mehmet Emin Birpınar’ın yürüttüğü banka yönetim kurulu, Haziran 2019’da önce kredi komitesinin genel müdür ve 2 yönetim kurulu üyesi olmak üzere toplam 3 üyeden oluşmasına karar verdi. Yönetim kurulu üyelerine aylık net 15 bin TL huzur hakkı ödenmesi, ayrıca kredi komitesi üyelerine yılda 4 defa aylık net huzur hakkı tutarında ikramiye ödenmesi kararlaştırıldı. Bundan dört ay sonra kredi komitesinin üye sayısı değiştirildi ve kredi komitesinin, genel müdür ve 5 yönetim kurulu üyesi olmak üzere 6 üyeden oluşmasına karar verildi.

 

Halkbank’ta Yönetim Kurulu kararları ile görevden alınan Genel Müdür Yardımcısı ve Daire Başkanı unvanlı personele bağlı ortaklıklarda görev verilmesine karşın tüm yasal alacakları haricinde 5 brüt maaşa kadar “makul yarar” olarak iş sonu tazminatı ödemesi yapıldı. Bu şekilde mahrum kaldıkları bir maaş olmamasına karşın bankadaki görevlerinden alınarak 2019 yılında bağlı ortaklıklarda görev verilen toplam 3 personele 4 ve 5 brüt maaş karşılığı olarak 443 bin 500 TL tutarında ödeme yapıldı.

 

Irak başta olmak üzere yurtdışında petrol arama faaliyetleri yürüten ve İngiltere’nin Jersey (Kanal) Adaları’nda kurulan şirket daha sonra BOTAŞ’a devredildi. Buna karşın bünyesindeki 35 kişi için karşılığında aylık ortalama 750 bin TL TPAO’ya fatura ediliyor. Böylelikle her bir personel için 2019 rakamlarıyla yaklaşık 20 bin TL ödeme yapılıyor. Bülent Arınç’ın daha sonra AKP’den milletvekili seçilen oğlu Ahmet Mücahit Arınç da kıdemli uzman olarak bu şirkette çalışmaya başlamış, vergi cenneti adalarda kurulu şirketin İstanbul’da açılan temsilciliğinin başına getirilmişti.

 

Huzur hakkına yüzde 33 zam

 

Borsa İstanbul’un önceki gün gerçekleşen Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda sadece yönetim kadrosu değil aynı zamanda yöneticilerin alacağı ücretler de de değişikliğe gidildi. Hakan Atilla’nın istifası ile boşalan genel müdürlüğe Korkmaz Enes Ergun seçilmesinin ardından Yönetim Kurulu Başkanı ile üyelere ödenecek ücretler de yeniden belirlendi.

 

Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu satın alan Katar Yatırım Otoritesi’ni temsilen yönetime giren Ahmed Ali el-Hammadi’nin önerisiyle Yönetim Kurulu Başkanı’na ödenen huzur hakkı 24 bin TL’de kalırken, üyelerin aldığı 18 bin TL huzur hakkı yüzde 33 artırılarak 24 bin TL’ye çıkarıldı. Kararda ayrıca özel araç tahsisi, görevle ilgili konularla yolculuk, seyahat, konaklama, harcırah, temsil ödeneği haklarından yararlanma imkanı, ayrıca bu kişilerin eşleri, çocukları ve bakmakla yükümlü oldukları kimselerin Borsa İstanbul A.Ş personeli ile aynı şartlar dahilinde sağlık yardımlarından yararlandırılması gibi haklar tanındı.

Toplantıda, Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerinin birden fazla işverenden ücret alması dolayısıyla gelir vergisi beyannamesi vermeleri durumunda ilave verginin Borsa İstanbul A.Ş tarafından ödenmesi ve devlet memuru olunması durumunda ise hesaplanan ilave verginin tamamının Borsa İstanbul A.Ş tarafından ödenmesi de kabul edildi. Cuma günü gerçekleşen Olağan Genel Kurul toplantısında Türkiye Varlık Fonu eski başkanı Zafer Sönmez, Borsa İstanbul yönetiminden çıkarılırken yerine Erişah Arıcan getirilmişti. Borsa İstanbul’un yönetiminde şu isimler bulunuyor: Korkmaz Ergun, Fahrettin Altun, Yunus Arıncı, Metin Kıratlı, Işınsu Kestelli, Ahmed Ali Al-Hammadi, Cem Demiroğlu, Tevfik Eraslan.

 

Ekonomi