Kanada Başbakanı, ‘İran’da 15 bin ölüm cezası’ paylaşımını sildi

Kanada Başbakanı, ‘İran’da 15 bin ölüm cezası’ paylaşımını sildi
Kanada Başbakanı Trudeau, İranlı yetkililerin gözaltındaki 15 bin protestocuya ölüm cezası verdiğine dair yanıltıcı bir iddiayı içeren sosyal medya paylaşımını sildi.

Kanada Başbakanı Justin,Trudeau, Twitter, Instagram, Reddit ve TikTok’ta viral olan, “İranlı yetkililerin gözaltındaki 15 bin protestocuya ölüm cezası verdiğine” dair yanıltıcı bir iddiayı içeren sosyal medya paylaşımını sildi.

BBC’de yer alan haberdeki bilgilere göre, protestolarda şu ana kadar 15 binden fazla protestocunun tutuklandığı, 2 binden fazlasının resmi olarak suçlandığı ve beşinin yetkililer tarafından ölüm cezasına çarptırıldığı tahmin ediliyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları, resmi raporlara dayanarak en az 20 protestocunun ölümle cezalandırılabilecek suçlamalarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Gözaltına alınan protestocuların çoğu henüz mahkemeye çıkarılmadı.

Trudeau'nun resmi hesabı Salı günü erken saatlerde "Kanada, İran rejiminin yaklaşık 15,000 protestocuya ölüm cezası verme yönündeki barbarca kararını kınıyor" şeklinde bir tweet attı, ancak daha sonra bu tweeti sildi.

YANLIŞI “İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI”NA YÜKLEDİ

Kanada Başbakanlık Ofisi daha sonra BBC'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Gönderi, eksik ve gerekli bağlamdan yoksun olan ilk haberlere dayanarak oluşturulduğu için silinmiştir."

BBC'nin iddiaların nereden kaynaklandığını sorması üzerine Başbakanlık Ofisi, "Uluslararası insan hakları savunucularının, rejim tarafından halihazırda gözaltına alınmış olan binlerce İranlı protestocuya gelecekte ölüm cezası da dahil olmak üzere cezalar verilebileceğine dair ciddi endişelerini dile getirdikleri haberlere dayanmaktadır" dedi.

Geçtiğimiz Salı günü Newsweek'te yer alan bir haberde İran parlamentosunun "ezici bir çoğunlukla protestocular için ölüm cezası lehinde oy kullandığı" belirtiliyordu. Bu iddia Twitter ve Instagram'da pek çok yüksek takipçili hesaptan paylaşıldı.

Haber daha sonra güncellenerek parlamentonun aslında "üyelerin büyük çoğunluğu tarafından imzalanan ve protestoculara sert cezalar verilmesi çağrısında bulunan bir mektup yayınladığı" açıklığa kavuşturuldu. (Kısa Dalga / Çeviri)

Dünya