Karakolda tekme tokat ölümde tek tutuklu polis vardı, o da tahliye edildi

Karakolda tekme tokat ölümde tek tutuklu polis vardı, o da tahliye edildi
Birol Yıldırım'ın İstanbul Esenyurt Polis Merkezi'nde darp sonucu öldürüldüğü gerekçesiyle yargılanan 12 polisten tutuklu tek polis olan İsmail Alperen Selman tahliye edildi. Duruşmaya 'pandemi' gerekçe gösterilerek gazeteciler alınmadı.

Özel güvenlik amiri Birol Yıldırım’ın, İstanbul Esenyurt Polis Merkezi Amirliği’nde hayatını kaybetmesiyle ilgili biri tutuklu 12 polisin yargılandığı davada, sekiz aydır tutuklu bulunan tek polis İsmail Alperen Salman oy çokluğuyla tahliye edildi. Birol Yıldırım'ın polisler tarafından darp edildiği anların görüntülerine rağmen verilen tahliye kararına bir hakim muhalefet etti.

diken.com.tr'den Canan Coşkun, Birol Yıldırım'ın ölümünü kamuoyuna duyurmuştu. Kamere görüntüleri Haziran 2021'de ilk olarak diken.com.tr'de yayımlanmıştı.


Özel bir güvenlik şirketinde amir olarak çalışan 42 yaşındaki Yıldırım, mesai arkadaşı B.U.’nun bir polis memuruyla tartışıp gözaltına alınması üzerine 5 Haziran’da saat 22:30 sıralarında Esenyurt karakoluna gitmişti.

Birol, bilgi almak isteyince rütbeli bir memurun, “Bu arkadaşı da alın içeri” talimatıyla saat 23:30 sıralarında gözaltına alınmıştı. 6 Haziran’da saat 03:00 sıralarında ise bir polis karakoldan dışarı çıkarak bekleyenlere, “Birol Yıldırım vefat etti. Başınız sağ olsun” demişti.

Yıldırım’ın dövüldüğüne şahit olan A.U. çok sayıda polisin kendilerine kötü muamelede bulunduğunu belirterek şunları anlatmıştı:

“Babam B.U. ile ikimizi yemekhaneye soktular. İkimiz de ters kelepçeliydik. Polis memurları bizi hazır bekliyordu. 10 kişiydiler. Dinlene dinlene ve kişiler değişe değişe bizi dövdüler. Yüzümüz duvara dönükken içeriye birisini fırlattılar. Adam benim sırtımdan destek aldı. Tanımadığım birisiydi. Ters kelepçeliydi. Bu şahsı 25 dakika ters kelepçeli darp ettiler. Sonra babam ve ben gibi ters kelepçeli dizlerinin üstünde dik durup duvara bakmasını söyleyerek odadan çıktılar. O sırada şahsın isminin Birol olduğunu öğrendim.”

Valilik ve emniyet ölümle ilgili Yıldırım’ın ‘bekletildiği sırada fenalaştığını’ söylese de ortala çıkan kamera görüntülerinde Yıldırım’ın karakolun kapısında birden çok polis tarafından yaka paça içeri çekildiği, binanın içinde de kalabalık polis grubunun etrafını çevirerek tekme attığı görülüyordu.

Görüntülerin ortaya çıkmasının ardından 12 polis hakkında dava açılmış, komiser yardımcısı İsmail Alperen Selman tutuklanmıştı.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu yargılanan Komiser Yardımcısı İsmail A.S, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Dosyadaki taraf sayısının fazla, duruşma salonunun ise küçük ve yetersiz oluşu ve pandemi koşulları gerekçe gösterilerek mahkeme salonuna basın mensubu, seyirci ve taraf olmayan avukatların alınmasına izin verilmedi. Duruşmaya 6 tanık da SEGBİS ile bağlandı.

Mahkeme heyeti, tutuklu polisin üzerine atılı suçun niteliğinin değişme ihtimali, dosyaya sunulan bilirkişi ve Adli Tıp Kurumu raporları ile sanığın tutuklu kaldığı süreyi dikkate alıp kaçma şüphesinin bulunmadığına kanaat getirerek oy çokluğuyla tahliyesine karar verdi.

Karara muhalefet eden üye hakim, şerh kararında, "Atılı suçun niteliği, Adli Tıp Kurumu raporunun ayrıntısı, dinlenen tanık beyanlarının tekliği gözetilerek sanığın tutuklu yargılanması gerektiği kanaatinde olduğumdan çoğunluğa bu yönden katılmıyorum" ifadelerini kullandı.

Duruşma ertelendi. (Kısa Dalga-DHA)

Gündem