Anayasa'nın 153. maddesi polemiği: Cumhurbaşkanı danışmanı Uçum'dan AYM Başkanı Arslan'a yanıt

Anayasa'nın 153. maddesi polemiği: Cumhurbaşkanı danışmanı Uçum'dan AYM Başkanı Arslan'a yanıt
Cumhurbaşkanlığı Başkanvekili Mehmet Uçum AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın, "AYM’nin kararını beğenmeyebiliriz ama bir hukuk devletinde beğenmesek de bu kararlara uyulması Anayasal zorunluktur" sözlerine yanıt verdi.

AYM Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi üyesi Yılmaz Akçil'in yemin etme töreninde yaptığı konuşmada son döneme damgasını vuran Can Atalay kararına uyulmaması ile ilgili çarpıcı mesajlar verdi. Anayasa’nın 153. maddesini anımsatan Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da olduğu törende "Anayasa Mahkemesi kararları kesin olup ‘yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar" vurgusu yaptı.

Saray'dan yanıt

AYM Başkanı Arslan’ın sözlerine yanıt, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’dan geldi. Uçum daha önce yaptığı bir değerlendirmeyi hatırlattı ve 153. maddeye ilişkin şunları söyledi:

mehmet-ucum.jpg

“Anayasa madde 153 hükmü bireysel başvuru ihlal kararlarını kapsamaz. Ayrıca usul hukukumuzda “yeniden yargılama” bağımsız bir kurum değildir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararına bağlı yargılama faaliyetine yeniden yargılama denir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararı verme yetkisi karar yeri mahkemelerine aittir.” (Kısa Dalga)

Gündem