Kaş Marina planı belediye meclisinde reddedildi

Kaş Marina planı belediye meclisinde reddedildi
Kaş Çevre Platformu’nun itiraz dilekçesi yazması ve eylem yapması sonucunda Kaş Marina plan değişikliği belediye meclisi tarafından reddedildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı, Kaş Belediye Meclisi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu tarafından onaylanan Kaş Marina planı, dün toplanan Büyükşehir Meclisi tarafından reddedildi.

Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'in haberine göre Setur ve Makyol ortaklığı olan Makmarin A.Ş. tarafından işletilen Kaş Marina’nın genişletilmesi için mecliste gündeme alınan imar değişikliği onaylamasından, oy çokluğu ile ‘ret’ kararı çıktı.

Toplantı öncesi eylem: 'Rant projesi istemiyoruz'

Kaş Çevre ve Kültür Derneği’nin projeye karşı çıkarak imza kampanyası başlattığı, Kaş Çevre Platformu’nun da Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e hitaben itiraz dilekçesi yazdığı imar planı, dün yapılan toplantıdan önce belediye önünde protesto edildi. Yaşam savunucuları, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, Kaş Marina’nın imar planı değişikliğine karşı “Kaş kıyılarında rant projesi istemiyoruz!” sloganlarıyla eylem yaptı. Bölgenin ranta açılması için yapılan girişimlere tepki eyleminde Büyükşehir Meclisi üyelerine plana onay vermeme çağrısı yapıldı.

CHP, İYİ Parti ve Saadet oyları ile reddedildi

İmar değişikliği talebinde, yat limanının kara alanının 58 bin 499 metrekareden 64 bin 211 metrekareye çıkarılması ve denize 2 yüzer iskele yapımıyla beraber 487 tekne bağlama kapasiteli marinaya 122 tekne bağlama alanı daha eklenecekti. Limanda uygulanması öngörülen bu ek yapılaşma talebi, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu’ndan geçen hafta oy birliğiyle geçmişti. İmar değişikliği talebi, dün toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ağustos ayı oturumunda gündeme getirildi. Yapılan oylamada plan, CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi oylarıyla reddedildi.

İmar planı neleri getirecek?

Meclis toplantısı öncesi yapılan basın açıklamasında ise söz konusu imar planının neleri beraberinde getireceği, şu ifadelerle aktarıldı:

- Söz konusu imar planı değişikliği, liman sahasındaki yapı yüksekliğini 4,5 metreden 6,5 metreye çıkacak.
- Yapılaşma yaklaşık 2 katına çıkarılacak.
- Denize 124 ve 242 metre uzunluğunda iki yüzer iskele yapılacak; yat bağlama kapasitesinde en az 122 olmak üzere artışa gidilecek. Planda 266’ya kadar çıkarılabilir notu var.
- Yat çekek yeri daraltılarak, denize sıfır dükkanlarla bir nevi yatay AVM inşa edilecek.
- Denizin üstüne asma yürüyüş yolu yapılacak.
- Bu plan, işletmeciye denizcilikle ilgisi olmayan dükkan, otel, kafe, restoran gibi rant tesisleri kapasitelerini artırma imkanı tanıyacak.

'Deniz manzarasıyla halkın arasına duvar örülmüş olacaktı'

Planın mecliste reddedilmesini memnuniyet verici olarak değerlendiren Kaş Çevre Platformu sözcüsü ve Kaş Kültür ve Çevre Derneği şu açıklamayı yaptı:

“Marina mevcut haliyle bile Kaş’ın denizini kirleten iki tesisten biri olarak tespit edilmişken, yat bağlama kapasitesinde minimum 122 artışın kirliliği tırmandıracağı aşikar. Marina yapımının başlangıcından itibaren halkın deniz kıyısını serbestçe kullanmasının önü zaten kesildi. Bu planla limanda kat yüksekliğinin 2 metre daha artırılması halinde deniz manzarasıyla halkın arasına duvar örülmüş olacaktı. Yükseltilen duvarlar, Kaş’ın siluetini de iyice bozacaktı. İlave yapılacak otel ve dükkan işletmelerinin kapasite artışlarının getireceği araç trafiği yükü de Kaş’ın kördüğüm olan trafik ve otopark sorununu iyice içinden çıkılmaz hale getirecekti. Meclis, yükselen sesimize kulak verip çok yerinde bir karar verdi.” (Kısa Dalga)

Gündem