Türkiye ile Katar arasında eğitim protokolünde sınav tartışması

Türkiye ile Katar arasında eğitim protokolünde sınav tartışması
Türkiye ile Katar arasında “Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İşbirliği” protokolü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. Protokolde iki ülke arasındaki eğitim işbirliğinde sınav şartı yer almayınca, "sınavsız üniversite hakkı" olarak yorumlandı. Milli Savunma Bakanlığı, "Katar Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan asker sivil personel ile Katar silahlı kuvvetlerinde görev yapmak üzere eğitim alacak personeli kapsıyor. Her Katarlının sınavsız tıp fakültelerine girmesi diye bir şey yok" açıklaması yaptı.

Türkiye ile Katar arasında yapılan Askeri Eğitim ve İş Birliği Protokolü gereğince iki ülke vatandaşları tıp, diş hekimliği, eczacılık sağlık meslek yüksek okulu, hemşirelik alanlarında karşılıklı olarak ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim alabilecek.

Protokolde sınavdan söz edilmemesi nedeniyle anlaşma kamuoyuna 'Katarlı gençlere Türkiye’de sınavsız tıp eğitimi hakkı verildi' şeklinde yansıdı.
Bunun üzerine Milli Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Gazete Duvar'ın aktardığına göre bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Sosyal medyada bahsi geçen Katarlıların tıp fakültelerine sınavsız ve ücretsiz gireceği ile ilgili tartışmalar gerçeği yansıtmıyor" denildi. Açıklamada şu bilgiler verildi: "Bu protokol askeri sağlık alanında işbirliği protokolü ve misafir personel ve misafir öğrenciler Katar Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan asker sivil personel ile Katar silahlı kuvvetlerinde görev yapmak üzere eğitim alacak personeli kapsıyor. Her Katarlının sınavsız tıp fakültelerine girmesi diye bir şey yok." 

Bakanlığın daha ayrıntılı bir açıklama yapacağı belirtildi.

Eğitim dili Türkiye'de Türkçe/İngilizce, Katar'da Arapça/İngilizce olacak. Süre bir yılı aşarsa Türkiye'de Türkçe, Katar'da Arapça eğitim verilecek. Taraflar karşılıklı olarak lisan öğrenme imkanı da sunacak.

Öğrencilerin gidiş dönüş ulaşım masraflarını ise gönderen taraf karşılayacak. Faaliyetlerin ücretli, ücretsiz veya cari/indirilmiş ücret karşılığında düzenlenmesine kabul eden taraf karar verecek. Kabul eden tarafin faaliyetlerin ücretsiz düzenlenmesine karar vermesi durumunda ise düzenleme şöyle: "Misafir personelin aylık ücret, eğitim-öğretim masrafları, uzmanlık eğitimi gören doktorlar için nöbet ücreti ve üniforma masrafları ile; misafir öğrencilerin eğitim süresince iaşe ve ibate, harçlık, Tıp Fakültesi 6'nci sınıf öğrencilerine intörn eğitimi döneminde ödenen ücretler, eğitim-öğretim masrafları ve üniforma giderleri kabul eden taraf tarafından karşılanacak." 

Dünya