Kayıp kişiler muamması: Aile Bakanlığına göre 78, İçişleri Bakanlığına göre 213, Emniyet’e göre 195 kişi kayıp

Kayıp kişiler muamması: Aile Bakanlığına göre 78, İçişleri Bakanlığına göre 213, Emniyet’e göre 195 kişi kayıp
Meclis komisyonunda depremde kaybolan kişilerle ilgili Aile Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet’in verdiği rakamlar arasında farklılık olması dikkat çekti.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken “imam nikahı” ile evlendirdiğinin ortaya çıkmasının ardından kurulan TBMM Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu, dün deprem bölgesindeki çocuklarla ilgili çalışmaları değerlendirmek üzere toplandı. Toplantıda depremde kaybolan kişilerle ilgili Aile Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet’in verdiği rakamlar arasında farklılık olması dikkat çekti.

Komisyona katılan CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, CHP tarafından kurulan Depremde Kaybolan Çocuklar Komisyonu’nun çalışmalarına dair son verileri paylaştı.

Yaptıkları çalışmaya dair iktidar kanadından herhangi bir muhatap bulamadıklarını kaydeden Hakverdi, “Günlerdir çalışıyoruz, ihbarları tek tek değerlendiriyoruz. Aile Bakanına ulaşıp, çalışmalarımızı ortaklaştırmak istedik; sayın bakandan randevu dahi alamadık. Hala da ne arayan ne de soran var. Adeta iğneyle kuyu kazıp kayıp, kaybolan insanlarımızı arıyoruz” dedi.

“Devlet varken cemaat kim?”

Son günlerde medyada yer alan, depremde kaybolan çocukların bazı cemaat ve vakıflara verildiği iddialarını gündeme getiren Hakverdi, “Devlet varken, cemaat kim?” diye sordu.

Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkililerinin hazır bulunduğu komisyonda, kaç kişinin kayıp olduğunu soran Hakverdi’ye cevap veren bürokratlar, bakanlıklardaki kayıp kişilerle ilgili verilerin faklı olduğunu ortaya koydu.

İçişleri Bakanlığı ile Emniyet’in verileri örtüşmüyor

İçişleri Bakanlığı yetkilisi, 213 kişinin kayıp olduğunu belirtirken, Aile Bakanlığının verilerine göre 78 kayıp olduğu belirtildi.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu ise bakanlık yetkilisinden farklı bir sayı verdi. “8 Mart 2023 tarihi itibarıyla deprem bölgesinde afet sebebiyle kaybolduğu gerekçesiyle 55 çocuk hakkında kayıp müracaatı bulunmaktadır” diyen Holoğlu, ayrıca 140 yetişkin hakkında kayıp müracaatı bulunduğunu aktardı.

“Örtüşmüyor olabilir”

Aile Bakanlığı bürokratı, “Bakanlığımızın verilerine göre 78 kayıp var, bizim takibimizde 78 kişi var; bakanlıkların verileri örtüşmüyor olabilir” dedi.

Bakanlıklar arasındaki koordinasyonsuzluğun bir an önce sona ermesi gerektiğini dile getiren CHP’li Hakverdi, bakanlıkların yetkililerine, “Aileler, çocuklarını şehir şehir, hastane hastane, bakanlık bakanlık arıyor! Bu zulmü bu insanlara yapmayın. İvedilikle koordine olarak verileri ve çalışmaları birleştirin. İnsanlar bir an önce ölülerine ya da dirilerin kavuşmak istiyor. Bu devletin görevi ve herkes görevini eksiksiz yerine getirmeli” dedi.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı 'cemaat' sorusunu yanıtlamadı

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise “Özellikle çocukların sahiplenilmesi konusunda da toplumda kimi tereddütler var. Bu konuda kriterler neler? Çocuklar kimlere emanet ediliyor?” diye sordu.

Kimsesiz durumdaki çocukların cemaat yurtlarına verildiği iddialarının altını çizen Emir, “Kamuoyunda bu konu tartışıldı ve Aile Bakanlığı’ndan maalesef bu konuda açık bir yalanlama gelmedi. Basınla paylaşılan, bizim bildiğimiz, bize somut söylenen şu anda cemaat yurdunda kalan çocuk olmadığı şeklinde. Bu çocuklar, cemaat yurduna veya başka kuruma verilmiş midir?” diye sordu.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu, Emir’in bu sorularını yanıtlamadı. (Kısa Dalga)

Gündem