Kemal Kılıçdaroğlu, Can Atalay'ı ziyaret etti

Kemal Kılıçdaroğlu, Can Atalay'ı ziyaret etti
Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay'ı hapiste ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Buraya gelişimizin temel nedeni TBMM iradesini kamuoyuna duyurmaktır. Hiç kimse bir milletvekilini, hüküm giymemiş bir milletvekilini TBMM’nin iradesini dışlayarak cezaevinde tutamaz. Bu doğru değildir" şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ı bugün ziyaret etti.

Ziyarette Kılıçdaroğlu’na; CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile hukukçu milletvekilleri CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre ve CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır eşlik etti.

Numan Kurtulmuş'a çağrı: 'Mücadele edecek kişi, bir numaralı aktörün de TBMM Başkanı olması gerekiyor'

Yaklaşık bir saat süren ziyaret sonrasında Kılıçdaroğlu cezaevi önünde basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a seslenerek “’TBMM’nin iradesi belli oldu’ diye sayın Başkan açıklama yapmış. Benim sayın Başkan’dan beklediğim şudur: Benzer bir konuda Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir karar var. O kararı alacak. Üstüne bir dilekçe yazacak. Bu Anaysa Mahkemesi kararının süratle yerine getirilmesi için Adalet Bakanlığı’na bir yazı yazacak. Yani ben yerimde oturayım, milletvekili içeride tutuklu ama efendim ben de buraya gelmesini istiyorum. Ne demek istiyorum? Oraya gelmek zorunda ve bunun için mücadele edecek kişi, bir numaralı aktörün de TBMM Başkanı olması gerekiyor" çağrısında bulundu.

Atalay: 'Buradan çıktıktan sonra ilk işim Hatay’a gitmek'

Kılıçdaroğlu, açıklamasında şunları söyledi:

“Hatay Milletvekili sayın Can Atalay’ı hapishanede ziyaret ettik. Kendisini dinledim arkadaşlarımla beraber. Dört konuyu dile getirdi. Öncelikle ‘çok heyecanlıyım’ dedi ziyaretimiz dolayısıyla. Heyecanlanmanın güzel olduğunu da ifade ettim kendisine. ‘Buradan çıktıktan sonra ilk işim Hatay’a gitmek, deprem bölgesini ziyaret etmek, bunu çok arzuluyorum’ diye düşüncesini ifade etti."

'İnanılır gibi değil'

"Davanın çok haksız bir dava olduğunu, içeride boşu boşuna tutulduklarını ifade ettim. Gördüğüm kadarıyla bütün dava dosyasını ezberlemiş durumda. Bütün haksızlıkları biliyor. Yapılan haksızlıkları tek tek anlattı bize. Gerçekten inanılır gibi değil. Her halükarda cumhuriyeti ve demokrasiyi savunma konusunda kendisinin ve arkadaşlarının kararlı olduklarını ifade ettiler. Biz de cumhuriyeti ve demokrasiyi her koşulda savunacağımızı; buraya gelişimizin temel nedeni de milletin iradesine sahip çıkmak olduğunu, demokrasiye sahip çıkmak olduğunu kendilerine aktardık."

'Sayın Atalay şu an hükümlü değil. Bunu bütün milletimizin bilmesi lazım'

"Çünkü, sayın Atalay şu an hükümlü değil. Bunu bütün milletimizin bilmesi lazım. Tutuklu. Yani herhangi bir mahkeme kararı hakkında söz konusu değil. Kendisi şu anda tutuklu, tutuklu olduğu zaman milletvekili seçilmek için dilekçesini veriyor; ilgili savcılıktan bir sabıka kaydı alıyor; hiçbir sabıkasının olmadığı yönünde cumhuriyet savcılığından aldığı yazıyı Yüksek Seçim Kurulu’na götürüyor; YSK’da 11 yargıç sayın Can Atalay’ın milletvekili olmaya hakkının olduğunu onaylıyorlar. Sayın Atalay da Hatay’dan milletvekili adayı olarak adaylığını koyuyor ve seçiliyor."

'Atalay'ın TBMM'ye gelip yemin etmesi gerekiyor'

"Şimdi TBMM’ye gelip yemin etmesi gerekiyor. TBMM’de ismi okunuyor. Kendisi orada olmadığı için yemin edemiyor. Arkasından Can Atalay yine TBMM’de bütün milletvekillerinin oylarıyla İnsan Hakları Komisyonu’na seçiliyor. Yahu Allah aşkına bu nasıl bir uygulamadır? Bu nasıl bir yargıdır? Bu nasıl bir demokrasi anlayışıdır? Can Atalay hapiste. TBMM’de görev yapan milletvekilleri Can Atalay’ı İnsan Hakları Komisyonu’na seçiyorlar. Can Atalay yine hapiste."

'Eğer demokrasiyi getirdiysek bütün kurum ve kurallarıyla yaşatmak zorundayız'

"Buraya gelişimizin temel nedeni TBMM iradesini kamuoyuna duyurmaktır. Hiç kimse bir milletvekilini, hüküm giymemiş bir milletvekilini TBMM’nin iradesini dışlayarak cezaevinde tutamaz. Bu doğru değildir. Ha bu görev en çok kime yakışırdı? En çok CHP’ye yakışırdı. Çünkü, bu ülkeye demokrasiyi getiren parti biziz. Eğer demokrasiyi getirdiysek bütün kurum ve kurallarıyla yaşatmak zorundayız."

'TBMM Başkanı Adalet Bakanlığı'na bir yazı yazacak'

"Buradan TBMM Başkanı’na da çağrı yapmak isterim. ‘Efendim TBMM’nin iradesi belli oldu’ diye sayın Başkan açıklama yapmış. Benim sayın Başkan’dan beklediğim şudur: Benzer bir konuda Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir karar var. O kararı alacak. Üstüne bir dilekçe yazacak. Bu Anayasa Mahkemesi kararının süratle yerine getirilmesi için Adalet Bakanlığı’na bir yazı yazacak. ‘Yani ben yerimde oturayım, milletvekili içeride tutuklu ama efendim ben de buraya gelmesini istiyorum…’ Ne demek istiyorum? Oraya gelmek zorunda ve bunun için mücadele edecek kişi, bir numaralı aktörün de TBMM Başkanı olması gerekiyor.

'Katkıyı da en çok medyadan bekliyorum'

Medya mensuplarında da isteğim: Bakın şu hapishanede gazeteciler de yatıyor. Olmaz arkadaşlar. İnsanlar düşüncelerinden ötürü hapse atılamazlar. 21. Yüzyıldayız artık. Orta Çağ’da değiliz. İnsanları düşüncelerinde ötürü hapse atamazsınız. Yeter artık yahu. Bu milletin biraz da yüzü gülsün. Herkes de bir karamsarlık atmosferi var. Buraya gelme sebeplerimden bir tanesi de hiç kimsenin karamsarlığa kapılma hakkı da yoktur hukuku da yoktur. Atalarımız cumhuriyeti kurduysa, cumhuriyeti kökleştirmek ve demokrasiyi büyütmek için hepimiz bu mücadeleye katkı vermek zorundayız. Katkıyı da en çok medyadan bekliyorum.” (ANKA)

Gündem