Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 'Çin' yazısı: Bir kalkınma meselesi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 'Çin' yazısı: Bir kalkınma meselesi
Çin'in kalkınma modeli hakkında bir yazı kaleme alan CHP Eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çin'in dünya ekonomisinde önemli bir yer edindiğini belirtirken Türkiye'nin ise giderek gerilediğini kaydetti.

CHP'nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi'nin "Olaylar ve Görüşler Köşesi"ne Çin'in kalkınma modeli hakkında bir yazı yazdı. Çin'in sadece Asya-Pasifik’te değil, Afrika’da da önemli bir güç olarak kendisini gösterdiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Çin, bir kalkınma makinesine dönüşürken Türkiye ise ekonomide ve teknolojide beklenen gelişmeyi sağlayamadı" ifadelerini kullandı.

'Bir teknoloji devi olma yolunda hızla ilerleyen ülke'

Çin'in sağlıklı bir planlamayla kaynaklarını en verimli şekilde kullanmayı başaran ülke olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Üniversiteleri bilgi üreten ülke… Yetenekli gençlerini dünyanın en önemli üniversitelerine göndererek “yüksek yetenek inşası”nı sağlayan ülke… Bir teknoloji devi olma yolunda hızla ilerleyen ülke… Enerji kaynaklarının yetersizliğine rağmen bir ‘kalkınma makinesi’ne dönüşen ülke… Evet, kısaca Çin’i böyle tanımlayabiliriz" dedi.

Türkiye ve Çin kıyaslaması

Öte yandan Çin ile Türkiye'yi kıyaslayan Kılıçdaroğlu, "1.5 milyara yaklaşan nüfusuyla Çin, bir kalkınma makinesine dönüşürken Türkiye ise ekonomide ve teknolojide beklenen gelişmeyi sağlayamadı. Çin, tarihinde ilk kez kişi başına düşen milli gelirde (2018 yılından itibaren) Türkiye’yi geçti… 1983’e kadar kişi başına düşen milli geliri Güney Kore’yi geçen Türkiye, 1983’ten itibaren Güney Kore’nin de gerisine düştü…" bilgisini verdi.

Kılıçdaroğlu'nun "Çin-Bir kalkınma makinesi" başlıklı yazısına buradan ulaşılabilir. (Kısa Dalga)

Gündem