'Komünist Başkan' ile TKP ayrılıyor mu? Kemal Okuyan iddialara ilişkin konuştu

'Komünist Başkan' ile TKP ayrılıyor mu? Kemal Okuyan iddialara ilişkin konuştu
Dersim Belediye başkanı Maçoğlu’nun Kadıköy’deki adaylığının ardından SMF’nin Gazete Patika isimli yayınında TKP’ye yönelik eleştirileri sonrası TKP'nin Maçoğlu ile devam edip etmeyeceğine dair soru işareti oluştu. TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, Maçoğlu ve SMF'li yetkililerin şimdiye kadar kendilerine böyle bir eleştiri iletmediklerini ancak bu eleştirileri sunarlarsa yolları ayıracaklarını söyledi.

Dersim'in Ovacık ilçesinde Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) adayı olarak seçime girdikten sonra önce Ovacık'ta sonra da Dersim'de belediye başkanı seçilen Fatih Mehmet Maçoğlu bu kez Kadıköy'den TKP'nin adayı oldu.

Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) üyesi olan Maçoğlu, SMF-TKP ittifakı kapsamında iki seçimdir aday olan ve seçilen Maçoğlu'nun Kadıköy adaylığı tartışılırken, SMF’nin yayın organı olarak bilinen Gazete Patika'da TKP’ye yönelik olumsuz eleştiriler bir kez daha tartışma yarattı.

Söz konusu yazıda TKP'ye dair şu ifadeler yer aldı:

"TKP’nin ilgili tavır ve açıklamalarına ideolojik mücadele ve eleştiri kapsamında tutum almak somut bir meseledir, burjuva-gerici yanlarını teşhir etmek gereklidir ve görevdir de. Lakin alınacak tutumun neye ve nasıl olması gerektiği sorunu tamamen ayrı bir konudur. Eleştiri ve ideolojik mücadele zemininde ikna ve kazanma esasına dayalı tutum doğru iken, ilişkileri tümden kesip mutlak biçimde tecrit etmek ve düşmana itmek yanlıştır.

Daha açığı, TKP‘nin burjuva ve gerici yanlarını ideolojik mücadele temelinde teşhir etmek doğruyken, onun bütünlüklü olarak dışlanıp hepten tecrit edilmesi yanlıştır. TKP, burjuva milliyetçi, gerici, sosyal şoven ve devletçi dokuya sahip olmasına karşın, karşı-devrimci değildir."

Cumhuriyet'in sorularını yanıtlayan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan yazıya ve Maçoğlu ile olan sürece dair konuştu.

Okuyan Gazete Patika ile ittifak içinde olmadıklarını belirtirek şunları söyledi: "Kuşkusuz SMF adlı yapının son derece karmaşık bir yapısı var bunu biliyoruz. Ağırlıklı olarak Dersim’de örgütlüler ve burada 10 yıl boyunca başta HDP-DEM olmak üzere, o yörüngedeki siyasi oluşumlar tarafından politik olarak çok ağır ifadelerle eleştirildiler. Temel eleştiri konusu TKP ile ilişkilerdi. Aslında bizim on yıl boyunca bu ittifakı sürdürmemizin temel nedenlerinden biri, aramızdaki farklılıklara karşı bu saldırılara göğüs germeleri, dik durmalarıydı. Şimdi bu açıdan bir direnç azalması olduğu muhakkak ki, Dersim’de Maçoğlu başkanlığındaki belediye yönetimine demediğini bırakmayan DEM ile ittifaka yöneldiler. Ve görebildiğimiz kadarıyla DEM, ittifak yaptığı SMF’yi siyasal anlamda hırpalamaya devam ediyor."

"Muhatabımız Maçoğlu ve bizimle görüşen SMF"

"Bizim muhatabımız Sayın Maçoğlu ve bizimle görüşen SMF yetkilileri" Maçoğlu ve arkadaşlarından şimdiye kadar bu türden değerlendirmeler duymadıklarını bildirdi.

Okuyan "Bakın bu lafları bizim olduğumuz yerde sarf eden birisine yanıtımızı veririz ve herkes yoluna gider. TKP ciddi bir partidir ve küçük hesap yapmaz, kararlı davranır" dedi.

Maçoğlu'nun gerici bir partiden aday olduğunu düşünmediğini bildiren Okuyan "Açık bir ilişkimiz var. Dediğim gibi farklılıklarımız var ama öte yandan biz bu farklılıklara saygı gösterdik, Maçoğlu ise TKP’yi rahatsız edecek bir pratik sergilemedi" dedi.

"Bu arkadaşlar gerçekten böyle düşünüyorlarsa Maçoğlu için doğru olan DEM’den aday olmasıdır. Buna hiçbir itirazımız olmaz. Ancak dediğim gibi bizim muhatabımız sayın Maçoğlu ve bizimle neredeyse her gün görüşen yetkili şahıslardır" dedi ve Maçoğlu ile SMF'nin kendilerine böyle bir eleştiri ile gelmediğini bildirdi.

Okuyan, yazının yayınlanma tarihini ise DEM Parti'ye bağladı: "Türkiye’de HDP, DEM’den bağımsız hareket etmeye kalkan sola karşı muazzam kampanyalar düzenleniyor. Bunu yalnız DEM yapmıyor. Hatta temelde onlar yapmıyor. HDP solu yapıyor" diye konuştu.

"O yazıya katılıyoruz' derse, kendilerine başarılar deriz"

"TKP kendi bağımsız çizgisi doğrultusunda yol aldıkça ve etkisini artırdıkça solda TKP’den uzak durma ihtiyacı hissediyorlar" iddiasında bulunan Okuyan, Sol Parti'nin bu nedenle ittifak fırsatını "TKP ile yalnız kalmamak için çıkmaza soktuğunu" söyledi.

Söz konusu tartışmaların Kadıköy'deki süreci etkileyip etkilemeyeceğine dair Okuyan "Biz uzattığımız el tutulduğunda kolay kolay bırakmayız. Etkili bir çalışma yürütüyoruz. Sayın Maçoğlu ya da bizim yıllardır görüştüğümüz birkaç kişi 'ya evet biz o yazıya katılıyoruz' derse, kendilerine başarılar der, bir dakika bile düşünmeyiz. Dediğim gibi Dersim’deki gibi Kadıköy’deki seçimlere de DEM’den ya da başka bir partiden girebilirler. Ancak diğer yandan Maçoğlu, halkçı karakteriyle, dürüstlüğüyle, çalışkanlığıyla ve TKP’nin siyasal etkisiyle Türkiye’de sosyalizm mücadelesinin önemli bir değer haline gelmişti, daha yapacakları vardır. Ona dönük açık ya da dolaylı çelme girişimlerine karşı elimizden geleni yapıyoruz. Bir de şunu söylemem gerekiyor, siyaset kültürü ile de ilgili bir boyutu var konunun" ifadelerini kullandı.

Okuyan ayrıca, Kadıköy adaylığı ile ilgili ısrarcı olan tarafın Maçoğlu ve SMF olduğunu söyledi. (Kısa Dalga)

Gündem