Kentsel dönüşüm yasasından yine rant çıktı: Her bir bina ‘rezerv yapı’ olabilecek

Kentsel dönüşüm yasasından yine rant çıktı: Her bir bina ‘rezerv yapı’ olabilecek
Kentsel dönüşüm yasa teklifine göre, şehirlerdeki rantı yüksek alanlar ‘kentsel rezerv alanı’ denilerek kamulaştırılabilecek.

AKP'li milletvekillerinin kentsel dönüşümü hızlandırma adı altında TBMM'ye sunduğu yasa teklifinden, vatandaşın oturduğu ev ve iş yerine el koyma maddesi çıktı. Düzenleme ile şehirlerin rantı yüksek yerlerindeki gayrimenkuller ‘rezerv yapı alanı' ilan edilerek hak sahiplerinden alınabilecek. Gayrimenkule el koyma işlemi parası ödenerek satın alma, trampa, ön alım yetkisini kullanma, imar veya mülkiyet hakkının başka yere aktarılması gibi yöntemlerle gerçekleştirilebilecek.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, rezerv yapı alanı ilan edilen yerler boşaltılıp yerine yeni binalar yapılacak. Bu alanda evi, iş yeri bulunanlar, şehrin başka bölgelerine gönderilebilecek.

Rezerv yapı alanı, riskli yapı ilan edilen yerlerdeki hak sahiplerinin yerleştirilmesi için düşünülen alanlardı. Evi veya iş yeri dönüşüme giren vatandaşlar, şehrin kısmen dışında kalan bu alanlarda inşa edilecek gayrimenkullere taşınacaktı. Artık sağlam binaların olduğu alanlar da rezerv yapı alanı ilan edilip üzerindeki yapılar yıkılabilecek.

Yasa teklifinin gerekçesinde “Uygulamada açılan davalarda herhangi bir taşınmazın rezerv yapı olarak ilan edilebilmesi için meskun mahal dışında olması gerektiği değerlendirilmektedir. Halbuki yerleşim yerlerinde yer alan parsellerin de rezerv yapı olarak değerlendirilmesi mümkündür” denildi.

Yasa teklifi, her bir arsa, bina ya da parselinin rezerv yapı alanı olarak ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yetki veriyor. (Kısa Dalga)

Gündem