Kentsel dönüşümde üçte iki uzlaşı sağlanamazsa süreç ilerlemiyor

Kentsel dönüşümde üçte iki uzlaşı sağlanamazsa süreç ilerlemiyor
Binaların parsel yerine alan ya da ada bazlı dönüşümünün daha faydalı olacağını söyleyen Bahçelievler Kentsel Dönüşüm Müdürü Alper Nevruz, ancak bunun için kat malikleri arasında çoğunluğun sağlanması gerektiğini vurguladı.

Bahçelievler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü Alper Nevruz, "Tüm ilçe genelinde çalışma yapsak dahi bunun yürürlüğe girebilmesi için maliklerin üçte ikisinin gönüllülüğünün sağlanması gerekiyor. Eğer bu uzlaşı sağlanamazsa süreç ilerlemiyor" dedi.

Binaların parsel yerine alan ya da ada bazlı dönüşümünün daha faydalı olacağını söyleyen Nevruz, ancak bunun için kat malikleri arasında çoğunluğun sağlanması gerektiğini vurguladı.

Kentsel dönüşümde üçte iki uzlaşı sağlanamazsa süreç ilerlemiyor

Nevruz, şöyle konuştu:

"Kentsel dönüşümde vatandaşın üçte ikisinin çoğunluğunun sağlanması lazım. Binalarını öncelikle riskli yapı ilan etmeli ve bir an önce kentsel dönüşüme girmeleri sağlanmalıdır. Çünkü ülkemiz bir deprem kuşağında ve son günlerde meydana gelen depremlerin ardından İstanbul'da da Bahçelievler'de de bu sorun gündeme gelmiştir. Kentsel dönüşüm kapsamında Bahçelievler Belediyesi olarak biz de kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla ofisler kurduk, plan notları geliştirdik. Bu plan notlarımızla hem 6306 sayılı kanun imkanlarının neler olduğu, vatandaşlarımızın haklarının neler olduğu bunlarla ilgili bilgilendirmeler yapıyoruz. Hem de kendi parsellerin durumlarının ne olduğunu, hangi haklara sahip olduklarını, binalarından çıktıklarında ne gibi haklara sahip olacaklarını anlatıyoruz. Ayrıca devletin getirdiği imkanlar var. Kira yardımı gibi bunların nasıl olduğunu, nasıl müracaat edilebileceğini, ne kadar süre alacaklarıyla ilgili bilgilendiriyoruz. Dönüşümün ada ve alan bazlı olması aslında daha planlı olmasını sağlıyor. Ama vatandaşlarımız çoğunluğu sağlamadığı taktirde daha çok parsel bazlı yık-yap tarzı dönüşümler oluyor. Ancak kentsel dönüşümün daha avantajlı olması ya da daha düzenli olması için ada ve alan bazı dönüşümün yapılması lazım bunun için de öncelikle vatandaşın üçte ikisinin çoğunluğu sağlaması lazım. Tüm ilçe genelinde çalışma yapsak dahi bunun yürürlüğe girebilmesi için maliklerin üçte ikisinin gönüllülüğünün sağlanması gerekiyor. Eğer bu uzlaşı sağlanamazsa süreç ilerlemiyor." (DHA)

Gündem