Kerem Altıparmak: “Boğaziçi Üniversitesi’ne iki yeni fakülte kurulması Anayasa’ya aykırı, dava açılmalı”

Kerem Altıparmak: “Boğaziçi Üniversitesi’ne iki yeni fakülte kurulması Anayasa’ya aykırı, dava açılmalı”
Ankara Üniversitesi eski öğretim üyesi ve avukat Kerem Altıparmak, Boğaziçi Üniversitesi'ne iki yeni fakülte kurulması kararının Anayasa'ya aykırı olduğunu ve dava açılması gerektiğini söyledi.

Ankara Üniversitesi eski öğretim üyesi avukat Kerem Altıparmak, Cumhurbaşkanı kararıyla Boğaziçi Üniversitesi'ne iletişim ve hukuk fakülteleri kurulmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ve dava açılması gerektiğini söyledi. Altıparmak bu görüşünü anlattığı Twitter paylaşımlarının altına "Lütfen gelip, bu tweetlerin altına "hukuk mu vaar ya hocam" yazmayın. Sonuç alıp almamak ayrı şey, açıkça hukuka ve akademik özerkliğe karşı bir şey yapmak ayrı şeyler" notunu düştü.
Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi eski Müdürü de olan Altıparmak, Boğaziçi Üniversitesi'nde rektör Melih Bulu'ya kadrolaşma olanağı yaratmak ve Boğaziçi Üniversetisi kampusunun taşınmasını hedefleyen iki yeni fakülte kurulmasına ilişkin kararı Twitter hesabından şöyle değerlendirdi:

"Anayasa’nın 130. maddesi uyarınca üniversitelerin bilimsel özerkliğe sahip olması gerekir. Boğaziçi Üniversitesi’ne iletişim ve hukuk fakültelerinin kurulmasına dayanak olan 2809 nolu Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanunu’nun Ek 30. maddesi bu kurala açıkça aykırı.
Kurala göre üniversitelere bağlı olarak fakülte, enstitü ve yüksekokul kurmaya ve kapatmaya tek başına Cumhurbaşkanı yetkili. Eğer bir üniversite bünyesinde kurulacak fakülteye, enstitüye, yüksekokula dair tek bir söz sahibi değilse ona nasıl "özerk" denebilir? 
Her ne kadar bu kuralı getiren 700 sayılı KHK Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmiş ve Anayasa’ya aykırı görülmemiş ise de AYM bu incelemesini ilgili kuralın esası bakımında yapmış değil. Ayrıca Anayasa’nın 152. maddesindeki 10 yıl tekrar denetim yasağı itiraz yolu için geçerli, iptal için değil.
Bu nedenle, Boğaziçine hukuk ve iletişim fakültesi açılması kararı idari yargıda dava edilmeli, Anayasanın 130. maddesine aykırılığı ileri sürülmeli ve iptal talebiyle AYM'ye gönderilmelidir.
Lütfen gelip, bu tweetlerin altına "hukuk mu vaar ya hocam" yazmayın. Türkiye'deki yargının durumunu ben herkesten çok eleştiriyorum. Ama bu doğruyu söylememize engel değil. Sonuç alıp almamak ayrı şey, açıkça hukuka ve akademik özerkliğe karşı bir şey yapmak ayrı şeyler."
 
 

Gündem