Kerim Rota'dan Merkez Bankası'na 6 isim, seçim için harcanan fırsat neydi: 'Yasak Elmanın Finali'ni yazdı

Kerim Rota'dan Merkez Bankası'na 6 isim, seçim için harcanan fırsat neydi: 'Yasak Elmanın Finali'ni yazdı
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota perspektif.online'da "Yasak Elmanın Finali" başlıklı yazısında Merkez Bankası'nın dönüşümünü irdeledi.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son 20 yılını kapsayacak bir değerlendirme yazısı yazdı. Rota 6 dönem ve adlandırmaya ayırdığı bu süreci "başkanların sadece Türk lirasına karşı yaptıkları döviz alım satımlarını, yani TCMB’nin kendi mülkiyetindeki döviz rezervi oluşturma politikalarını incelediğini hatırlattı.

Rota yazısında şunları kaydetti:

1989’dan bu yana 11 TCMB başkanının icraatlarına tanık oldum. Son yıllarda kurumun tamamen iktidarın aparatı haline gelmesi nedeniyle artık başkanların tek başına performansından söz edilemeyeceğinin farkındayım. Ancak paramızda imzası olanların dönemlerini analiz etmek de gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Ekonomi Modeli’nin ilk işaretini 4 Ağustos 2021’de çıktığı bir yayında vermişti: “Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir”. Cumhurbaşkanı bu sözleri söylediğinde enflasyon yüzde 19’du. Aradan geçen zamanda yüzde 85’i gören enflasyon bir daha da o seviyelere dönmedi.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise bu sözlerden iki ay önce, 2 Haziran 2021’de “Enflasyonda yüzde 5 hedefi yakalanana kadar politika faizi, gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde oluşacak” demişti. Cumhurbaşkanı’nın faizde düşüşe geçiyoruz talimatının ardından TCMB Başkanı önce “çekirdek enflasyonu kastetmiştim” dedi, ardından o hesap da şaşınca bu konuda bir daha açıklama yapmadı.

Aslında TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun tarihe nasıl bir TCMB Başkanı olarak geçeceği o gün belli olmuştu.

Yasak Elma

Bunlar yaşanırken tarihe not düşebilmek adına, Eylül 2021’de, Paraanaliz.com sitesi için üç bölümden oluşan bir yazı dizisi hazırladım. “Yasak Elmayı İlk Kim Isırdı?” başlıklı yazılarımda AK Parti döneminde görev alan tüm başkanların döviz rezerv yönetimi karnesini çıkarmıştım.

Bu yazı dizisinde, başkanların sadece Türk lirasına karşı yaptıkları döviz alım satımlarını, yani TCMB’nin kendi mülkiyetindeki döviz rezervi oluşturma politikalarını incelemiştim. Başkanların görev dönemlerini de siyasetin o tarihlerde TCMB’ye bakışını yansıtan adlarla süslemiştim.

2001-2006 Süreyya Serdengeçti başkanlığını “Sessiz dönem”,
2006-2011 Durmuş Yılmaz başkanlığını “Gözaltı dönemi”,
2011-2016 Erdem Başçı başkanlığını “Kuşatma dönemi”,
2016-2019 Murat Çetinkaya başkanlığını “Saldırı dönemi”,
2018-2020 Murat Uysal başkanlığını “Fetih dönemi”,
2020-2021 Naci Ağbal başkanlığını “Vekalet dönemi” olarak tanımlamıştım.

Yazının yayınlandığı tarihte Kavcıoğlu göreve geleli henüz 6 ay olmuştu. O sıralarda ne faizlerle ne de rezerv politikasıyla ilgili yön değiştirici bir karar aldığı için onun dönemini adlandırmamıştım.

Yazının devamı için tıklayınız.

Gündem