KESK: Komisyona, hukuksuzluğa metastaz yaptırılmaktadır

KESK: Komisyona, hukuksuzluğa metastaz yaptırılmaktadır
Görev süresi 23 Ocak 2023’de sona erecek olan OHAL Komisyonun görev süresinin uzatılması beklenmiyor. Yerine her bakanlıkta birer OHAL Komisyonu kurulacak. KESK, bu durumu “komisyona, hukuksuzluğa metastaz yaptırılmaktadır” şeklinde değerlendirdi.

TBMM Komisyonunda bugün görüşülen torba kanun, OHAL Komisyonu’nun görev süresinin dolmasının ardından bundan sonra işleyecek sürece dair de maddeler içeriyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ihraç edilmiş kamu emekçilerinin başvurularını değerlendirmek amacıyla 23 Ocak 2017’de OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu kurulmuştu.

Başvuranların yüzde 86’sı reddedildi

Komisyonun görev süresi 2 yıl olarak belirlendi. Ancak bu süre iki kez uzatıldı. Böylece 6 yıldır görevde olan OHAL Komisyonu’na bugüne kadar 127 bin 130 kişi başvuru yaptı. Komisyonun 27 Mayıs 2022 tarihli açıklamasına göre, sadece 17 bin 265 kişinin başvurusu kabul edildi. Başvuranların yüzde 86'sına denk gelen 106 bin 970 kişinin başvurusu reddedildi. Halen 2 bin 895 dosya inceleme.

Komisyonun görev süresi 23 Ocak 2023’de sona erecek. Bu kez görev süresinin uzatılması beklenmiyor.

İçinde zeytinliklerin madenciliğe açılması, özelleştirilen limanların sözleşme süresinin 49 yıla çıkarılması gibi maddeler bulunan “Elektrik Piyasası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı KHK’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresinin sona ermesinden sonra kalan dosyalara kimin bakacağını düzenleyen bir madde de bulunuyor.

Her bakanlığa bir OHAL Komisyonu

Maddeye göre, kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi işlemleri için ilgilinin son görev yaptığı kurum veya kuruluş,

Öğrencilikle ilişiğin kesilmesi işlemi için Milli Eğitim Bakanlığı,

Emekli personelin rütbelerinin alınması işlemi için ilgisine göre İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı,

Kapatılan demekler için İçişleri Bakanlığı,

Kapatılan vakıflar için Vakıflar Genel Müdürlüğü,

Kapatılan sendika, federasyon ve konfederasyonlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,

Kapatılan özel sağlık kuruluşları için Sağlık Bakanlığı,

Kapatılan özel öğretim kurumlan, özel öğrenci yurtları, vakıf yükseköğretim kurumlar için Milli Eğitim Bakanlığı,

Kapatılan özel radyo ve televizyon kuruluşları için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu,

Kapatılan gazete, dergi, yayınevi, dağıtım kanalı ve haber ajansları için İletişim Başkanlığı tarafından yürütülecek.

Görev süresinin sona ermesinden sonra Komisyonun tüm görevleri ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülecek. Mahkeme kararları üzerine yapılacak işlemler ve verilecek kararlarda da aynı hükümler uygulanacak.

Ayrıca, Komisyonun görev süresinin sona ermesine dair iş ve işlemler Cumhurbaşkanlığı tarafından yerine getirilecek.

Hukuksuzluğa metastaz

OHAL Komisyonunun bağımsız ve tarafsız davranmadığını belirten Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yönetim Kurulu, her kurum ve kuruluşta yeni birer “OHAL Komisyonu” kurulmasını “Hukuksuzluğa metastaz” olarak değerlendirdi.

KESK, yaptığı açıklamada, OHAL Komisyonunun, etkin olmayan ve denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar ile yargının üstünde gören, tarafsız ve bağımsız olmayan bir idari kurum olduğunu belirtti.

Komisyonun iktidarın hukuksuz ihraçlarını onaylama mekanizması olarak görev yaptığını ifade eden KESK, yeni düzenleme ile bu hukuksuzluğun devam edeceğini kaydetti.

Kanun teklifine göre, kalan başvuruları değerlendirirken ilgili kurum ve kuruluşların 7075 sayılı kanun çerçevesinde, yani OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu gibi hareket edeceğini ifade eden KESK, şunları belirtti: “Çünkü düzenlemede içerikte ve yöntemde herhangi bir değişiklik öngörülmemektedir. Dolaysıyla; ilgili kurum ve kuruluşlar da tıpkı komisyon gibi ‘irtibat ve iltisaklı olup olmadıklarına’ karar vereceklerdir. Yani ceza hukukumuzda olmayıp 15 Temmuz darbe girişiminden sonra iktidarın icat ettiği ve sübjektif, keyfi karar alınmasına olanak sağlayan bu kavramlar üzerinden karar vereceklerdir. İlgili kurum ve kuruluşlar da içeriğini bilmediğimiz ‘kurum kanaatini’ esas alacaklardır. İlgili kurum ve kuruluşlar da denetlenemeyen, itiraz edilemeyen, sadece kurumun görebildiği ‘istihbarat’ bilgilerini esas alacaklardır. İlgili kurum ve kuruluşlar da başvurucuların savunmasını dinlemeyecek, ellerindeki dosyaya göre karar vereceklerdir. İlgili kurum ve kuruluşların başvurusunu reddettiği başvurucular da iktidar tarafından oluşturulan özel yetkili idare mahkemelerine temyiz başvurusunda bulunmak zorunda bırakılacaklardır.

“İktidar görev süresini uzatmayarak komisyonu lağvediyor görüntüsü vermek istese de tam aksine bir tane olan OHAL komisyonunun benzerlerini her bakanlıkta, kurumda oluşturarak çok sayıda OHAL komisyonu oluşturmaktadır. Bir anlamda komisyona, hukuksuzluğa metastaz yaptırılmaktadır.”

KESK, komisyonun aldığı kararların iptal edilmesi, ihraç edilenlerin iade edilmesi gerektiğini vurguladı. (Kısa Dalga)

Gündem