KESK üyelerinden TÜİK önünde protesto: Rakamlar yalan, yoksulluk gerçek!

KESK üyelerinden TÜİK önünde protesto: Rakamlar yalan, yoksulluk gerçek!
Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından TÜİK’in kapısına dayanan KESK üyeleri, en düşük kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, memur maaş zammının belirlenmesinde etkisi olan 6 aylık enflasyonu yüzde 19,77 olarak açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’nu (TÜİK) birçok kentte protesto etti.

KESK Ankara Şubeler Platformu’nun TÜİK önünde yaptığı basın açıklamasında, “Rakamlar yalan, yoksulluk gerçek. İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz” pankartı açıldı.

Burada KESK adına açıklama yapan Cemal Erdoğan, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istediklerini belirterek, “Büyükşehirlerde 12 bin TL’yi aşan ev kiralarını karşılayacak gücümüz kalmadı” dedi.

TÜİK’in yaşanan hayat pahalılığını en az yarı yarıya düşük gösterdiğini söyleyen Erdoğan, böylece maaş artışlarını adeta bir kara delik gibi yuttuğunu kaydetti.

Erdoğan, “Maaşlarımız, ücretlerimiz yıllardır hiç kimsenin, iktidarın kendisinin dahi inanmadığı TÜİK rakamlarına göre artırılıyor. Yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı ile ilgisi olmayan bu sanal rakamlar özellikle maaş zammı alacağımız dönemlerde daha da aşağı çekiliyor” dedi.

TÜİK’in Haziranda enflasyonunu aylık yüzde 3,92, yıllık yüzde 38,21 ve maaş artışında önemli bir faktör olan altı aylık enflasyonu yüzde 19,77 olarak açıkladığını hatırlatan Erdoğan, oysa ENAG’ın ise aylık yüzde 8,54, altı aylık yüzde 50,53, yıllık yüzde 108,58 olarak hesapladığına dikkat çekti.

“Hangisi sizin enflasyonununuz?”

Erdoğan, “Hem TÜİK’in hem de ENAG’ın rakamları ortada. Buradan başta ücretli kesimler olmak üzere hayat pahalılığını, zam yağmurunu her gün iliklerine kadar yaşayan tüm vatandaşlara soruyoruz. Bunlardan hangisi sizin enflasyonunuz? Hangisi daha inandırıcı?” diye sordu.

“Memur maaşı asgari ücretin 2,5 katı iken 1,2 katına indi”

Türkiye’nin tüm çalışanlar için bir asgari ücretliler ülkesine çevrildiğini kaydeden Erdoğan, “On yıl önce asgari ücretin 2,5 katı olan en düşük kamu emekçisi maaşı haziran itibari ile 8.506 TL olan asgari ücretin 1,2 katına indi. Yine on yıl önce asgari ücretin 3 katını aşan ortalama kamu emekçisi maaşı asgari ücretin 1,5 katına indi” dedi.

22 lira verilmeden eridi

Erdoğan, en düşük memur maaşının 22 bin TL’ye çıkarılacağı açıklamasını da değerlendirdi. Bu sözün üzerinden 55 gün geçtiğini hatırlatan Erdoğan, “55 gün önce önemli bir artış gibi gözüken rakam hızla erimeye devam ediyor. Türk lirası sadece son 55 günde dolar karşısında yüzde 25 değer kaybetti. 55 gün önce vaat edilen 22 bin TL ile bin 128 dolar alınıyordu. Bugün ise 846 dolar alınabiliyor” dedi.

“İşin özü kamu emekçileri, emeklileri olarak yıllardır ne bütçeden hakkımızı ne de refahtan payımızı alabiliyoruz” diyen Erdoğan, taleplerini şöyle sıraladı:

• En düşük kamu emekçisi maaşı temmuz ayı itibari ile eş ve çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım ve yakacak yardımı gibi sosyal yardım kalemleri ile yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.

• Bu rakam her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmeli, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamları refah payı olarak eklenmelidir.

• Gelir vergisi birinci dilim oranı %15 ten %10’a düşürülmeli, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlar-ücretler birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.

• Seçim öncesi verilen kira yardımı, mülakatın kaldırılması sözlerinin gereği zamana yayılmadan hemen yerine getirilmelidir.

İzmir’de ise KESK üyeleri, TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü önünde açıklanan enflasyon rakamlarını ve memur maaşlarını protesto etti.

Açıklamada, "Rakamlarla oynama emekçiyi soyma", "Hükümet zammını al başına çal", "Yüzdelik zamlar istemiyoruz", "Seçim geçti yoksulluk arttı" sloganları atıldı. (Kısa Dalga)

Gündem