KESK: Yeni gelir vergisi tarifesi ‘müjde’ değil soygun

KESK: Yeni gelir vergisi tarifesi ‘müjde’ değil soygun
KESK, Bakan Nebati tarafından ‘müjde’ olarak açıklanan 2023 yılı Gelir Vergisi Tarifesi’nin bordrolu çalışanlarda hayal kırıklığı yarattığını belirtti. KESK, belirlenen gelir vergisi tutarlarının artırılmasının tek başına çözüm olmadığını, gelir vergisi oranlarının düşürülmesi gerektiğini savundu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin 2023 yılı Gelir Vergisi Tarifesini açıklarken bunu bir müjde gibi sunduğunu, ancak yüksek enflasyona bağlı olarak artan ücretler karşısında yeni belirlenen gelir vergisi dilimi sınırlarına göre bordrolu çalışanlardan yüksek oranlarda vergi alınmaya devam edileceğini savundu.

KESK Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada; gelir vergisi tarifesinin mevcutta 32 bin TL olan ilk diliminin 70 bin TL’ye, mevcutta 70 bin TL olan ikinci dilimi 150 bin TL’ye, 250 bin TL olan üçüncü dilimin ise 550 bin TL’ye çıkarıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, dilimlerin sırasıyla %15, %20, %27, %35, %40 olan vergi oranlarında ise hiçbir değişiklik yapılmadığı hatırlatıldı. KESK’in açıklamasında bu durum şöyle eleştirildi:

“Dün Hazine ve Maliye Bakanı tarafından ‘müjde’ verir gibi paylaşılan 2023 yılı Gelir Vergisi Tarifesi yıllardır ücretlerinden kaynakta peşin peşin kesilen gelir vergisi ile dilim dilim soyulan milyonlarca bordroluda bir kez daha hayal kırıklığı yaratmıştır. Yaşanan adaletsizliğin kısmen de olsa giderilmesi için Cumhurbaşkanı’nın bir kez olsun yetkisi çalışanlardan yana kullanarak gelir vergisi dilim tutarlarını yeniden değerleme oranının üzerinde artırması talebi karşılıksız bırakılmıştır.”

Enflasyona bağlı gelir artışıyla bir üst vergi dilimine geçince…

KESK’in açıklamasında yaşanan yüksek enflasyon ortamı nedeniyle ücretlerde artış olduğu, iktidar tarafından bu durumun bir lütuf olarak sunulduğu belirtildi. Açıklamada, yüksek enflasyona bağlı gelir artışlarının, çalışanı yıl içinde daha erken aylarda bir üst vergi dilimine atıyor olması da şu ifadelerle anlatıldı:

“Çünkü vergi oranlarının aynı tutulması, vergi dilimi tutarlarının Yeniden Değerleme Oranının (YDO) altında artırılması soncunda tüm bordrolular 2023 yılında bir üst vergi dilimine daha erken girecek, yılın başında ceplerine giren ücret birkaç ay içinde azalamaya başlayacak, yılın ortalarından itibaren ücretlerine yaşadıkları kayıp artacaktır.”

Cumhurbaşkanı yetkisini çalışan lehine kullanmıyor

Yasanın, gelir vergisi dilim tutarlarını artırma ve eksiltme yetkisi bulunduğunu ancak Cumhurbaşkanı’nın bu yetkisini çalışan lehine kullanmadığını belirten KESK Yönetim Kurulu, bu yetki çalışan lehine kullanılmadığı için çalışanların, ücret artışlarının daha yıl dolmadan vergi olarak ellerinden alındığı görüşünü de şöyle aktardı:

“Bilindiği üzere 2018 yılına kadar Bakanlar Kuruluna daha sonrasında ise Cumhurbaşkanına gelir vergisi dilim tutarlarını yeniden değerleme oranının %50’sine kadar artırma ve eksiltme yetkisi verilmiştir. Ancak bu yetki her yıl bordroluların aleyhine kullanılmış, tarife dilimleri bir kez olsun yeniden değerleme oranının üzerinde arttırılmamıştır. Dolayısıyla tüm ücretlilerin her yıl biraz daha erken üst vergi dilimine girdiği, aldıkları maaş-ücret zamlarının ceplerine girmeden vergi kesintisi ile geri alındığı, ücretlerinin yıl içinde azaldığı adaletsiz bir düzen yaratılmıştır.” (Kısa Dalga)

Ekonomi